Nedelja 18.09.2016.
08:41
Vestionline

Ko je kriv za Siriju: Rusija i SAD ratuju u Savetu bezbednosti

Reuters
Amerika napad u Siriji izvršila "slučajno"

Američka ambasadorka  Samanta Pauer optužila je Rusiju da sprovodi "majstoriju", te da je "cinična i licemerna" zbog sazivanja sastanka zbog vazdušnih napada, a da nikada ranije nije zatražila zasedanje UN zbog "nedela režima Bašara al Asada", prenosi AP.

TASS prenosi da su SAD narušile prekid vatre i dogovor postignut u Damasku 2014. godine sprovođenjem vazdušnih napada na sirijske vladine snage u blizini Deir ez Zora, rekao je ruski ambasador u UN Vitalij Čurkin.

SAD su prekršile "dve svoje obaveze u važnom trenutku", rekao je Čurkin nakon hitnog sastanka Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o Siriji.

- Prvo, prekršili su prekid vatre koji su dogovorili sa nama u februaru, a predhodnih dana potvrdili dogovor - rekao je Čurkin.

- Drugo, prekršili su svoje obećanje dato sirijskoj vladi kada su počeli svoje vazdušne vojne operacije iznad Sirije - precizirao je ruski diplomata.

- Obećali su Vladi Sirije da neće sprovoditi vazdušne napade na ciljeve snaga sirijske vlade - dodao je Čurkin.

Kako prenosi TASS, ruski ambasador je rekao da je SAD dao objašnjenje da vazdušni udari nisu sprovedeni namerno, što njemu zvuči čudno.

- Bilo bi čudno da poverujemo da je ceo napad bio slučajan. Vreme kada je napad sproveden, kao i drugi aspekti situacije ukazuju da je u pitanju moguća provokacija - istakao je Čurkin.

Istovremeno, Čurkin očekuje sledeće korake Vašingtona.

- Ako oni za sve krive Rusiju, uključujući vazdušne napade, onda su njihovi interesi potpuno jasni - zaključio je ruski diplomata.

2024 © - Vesti online