Subota 17.09.2016.
19:11
Vestionline

Amerika uslovljava Rusiju: Pritisnite Asada!

Twitter/linaarabii
Predsednik Sirije kost u grlu Amerima

Dogovoreno primirje u Siriji uglavnom se poštuje, ali dostava humanitarne pomoći ugroženom stanovništvu još nije počela. Sirijska vlada ne želi da izda potrebne dozvole i blokira ulazak humanitarnih konvoja na područja pod opsadom.

Američka administracija zatražila je od Rusije dodatni pritisak na Damask, a dostavu humanitarne pomoći postavili su kao preduslov za koordinaciju vojnih operacija sa ruskim snagama na prostoru Sirije.

SAD i Rusija su ranije ovog meseca sklopile dogovor o prekidu vatre i dostavi pomoći Siriji. Dve sile takođe planiraju da sarađuju u borbi protiv Islamske države.

Savet bezbednosti UN-a otkazao je hitan sastanak na kome se u petak trebalo raspravljati o dogovoru, koji je označen kao "poslednja šansa" da se prekine petogodišnji sukob u kojem su poginule stotine hiljada ljudi, a milioni raseljeni. Konsultacije iza zatvorenih vrata su otkazane pošto se Moskva i Vašington nisu dogovorile oko otkrivanja detalja primirja pred Savetom.

Džon Kirbi, portparol Stejt departmenta naglasio je da Vašington očekuje da Moskva iskoristi svoj uticaj na sirijskog predsednika Bašara al Asada "kako bi se omogućilo da humanitarni konvoji UN-a stignu u Alepo i druga područja gde su potrebni", prenose agencije.

2024 © - Vesti online