Subota 17.09.2016.
18:49
Vestionline

Albanci hteli da upadnu u srpsku crkvu u Prištini!

A. Čukić
Crkva Hrista Spasa u Prištini

Studenti Prirodno-matematičkog fakulteta Kosovskog univerziteta u Prištini okupili su se u subotu tražeći da bude porušena ova srpska svetinja, i pokušali su da postave pano na vratima Hrama.

Na panou su ispisali "objekat izgrađen na univerzitetskom prostoru, u vremenu šovinističkog režima Miloševića", a tokom protesta uzvikivali su parole kojima su tražili da Hram bude uklonjen.

Policija je prvo privela trojicu studenata, a potom ih je oslobodila, javlja dopisnik Srne. Pano je uklonjen, a studenti su se na zahtev policije povukli dalje od ulaznih vrata Hrama.

                             Ima li spasa za crkvu Hrista Spasa

Gradonačelnik albanske opštine Priština Spend Ahmeti u više navrata je ponovio da, dok je on gradonačelnik, u Hramu neće biti služene liturgije, niti će Hram služiti za bilo koje svrhe.

U proteklih nekoliko dana u organizaciji Raško-prizrenske eparhije oraganizovano je čišćenje unutrašnjosti Hrama i dvorišta, ali je pre dva dana po Ahmetijevom nalogu zabranjen nastavak čišćenja. Otkazana je i sveta arhijerejska liturgija koju je u subotu ujutro trebalo da služi vladika raško-prizrenski Teodosije.

2024 © - Vesti online