Subota 17.09.2016.
17:28
Vestionline

Ameri udarili na Dojče banku - uzdrmaće se cela Evropa

Youtube/TheStreet
Boli glava od Amera...

Lažno obaveštavali investitore...

Američko ministarstvo pravde traži taj novac zbog građanskih tužbi u vezi s načinom kako je rukovala hipotekarnim obveznicama.

Dojče banka je prethodno navela da "nema nameru da rešava te potencijalne" tužbe predloženom sumom i dodala da očekuje da će njen slučaj biti rešen na sličan kao tužbe protiv drugih banaka koje su platile znatno manje. 

Akcije Dojče banke pale su za više od 7 odsto na početku trgovanja na berzi u Frankfurtu. 

Najveća nemačka banka je među mnogim finansijskim institucijama u SAD koje su pod istragom kako su radile sa hipotekama uoči finansijske krize 2008. godine. Američka vlada je optužila banke da su investitore lažno obaveštavale o kvalitetu svojih zajmova. 

Ranije ove godine ministarstvo pravde SAD je najavilo pogodbu s Goldman Saksom (Goldman Sachs) u vezi sa prodajom hipotekarnih obveznica, a u prethodne dve godine je postignut dogovor i sa Benk of Amerika (Bank of America), Sitigrupom (Citigroup) i Džej-Pi Morgan Čejsom (JP Morgan Chase & Co). 

Banke su bile pod istragom zbog prodaje hartija od vrednosti koje su, mada su predstavljane kao relativno bezbedne, sadržavale hipotekarne obveznice ljudi koji su teško mogli da ih otplate. Loš kvalitet zajmova naneo je velike gubitke investitorima i podstakao mnoštvo zaplena imovine, što je dovelo do recesije krajem 2007. kada se urušilo tržište nekretnina, dok su investitori izgubili milijarde dolara. 

Novac koji su platile neke od najvećih američkih banaka bi trebalo da se iskoristi za pomoć vlasnicima imovine, a ne poništava krivičnu odgovornost i kazne.

2019 © - Vesti online