Subota 17.09.2016.
13:55
Tanjug

Dodik: Ne zanima me odluka Ustavnog suda!

Srna
Lider Srpske ne želi da odustane od referenduma: Milorad Dodik

Dodik je, kako je prenela Radio-televizija RS, "pozvao građane da izađu na referendum i potvrde da će 9. januara i dalje slaviti Dan Republike".

Ustavni sud BiH odlučuje o zahtevu Narodne skupštine Republike Srpske za preispitivanje Odluke Suda iz novembra prošle godine, kojom je utvrđena neustavnost odredbe Zakona o praznicima Srpske o 9. januaru kao Danu Republike.

Sednici, koja je bila zatvorena za javnost, prisustvuje svih devet sudija.

Navodi se da na današnjoj sednici sudije razmatraju Izveštaj o izvršenju svoje Odluke, kao i zahtev više bošnjačkih političara za donošenjem privremene mere u vezi sa odlukom Narodne skupštine Republike Srpske o raspisivanju referenduma.

Ukoliko Ustavni sud BiH uvaži zahtev iz Srpske, smatraće se da sporna odluka iz novembra prošle godine nije bila ni donesena. Ukoliko pak odbije zahtev, odluka o 9. januaru ostaje na snazi.

U tom slučaju Ustavni sud obavestiće Tužilaštvo BiH da vlasti Srpske nisu sprovele odluku što je krivično delo.

U izjavi za RTRS sudija u Ustavnom sudu BiH Margarita Nikolovska je kazala da je mogucnost preispitivanja odluka privilegija koju nemaju Ustavni sudovi u drugim zemljama i dodala da je svesna da sporna Odluka iz novembra prošle godine ima težinu političkog zemljotresa.

2024 © - Vesti online