Subota 17.09.2016.
08:38
Blic

"Srbi, ne klečite u Briselu, okrenite se Rusiji jer su EU i SAD u bankrotu"

pixabay
EU je tehnokratski fašizam

- Pogledajte iskustvo Hrvatske u EU. Evropska unija je stvorena kako bi se uništio koncept nacionalne države i različitosti, i zamenio se tehnokratskim fašizmom, a tu reč koristim vrlo oprezno i precizno. Šta građani Srbije veruju da će im EU dati? Prijem u zajednicu nacija? - pita se Engdal.

- Zapadne zemlje su u bankrotu, a tu mislim i na SAD i na EU. Srbija ima dugu i ponosnu istoriju. Nemojte ići u Brisel kao prosjaci, da molite za nešto. Vaša budućnost je u dobrim trgovinskim sporazumima: da li sa Rusijom, Kinom, Nemačkom, Engleskom…to nije bitno. Činjenica je da EU ima tendenciju da u potpunosti kontroliše vašu budućnost, zbog čega ćete prekinuti sve veze sa Rusijom - smatra Engdal.

S druge strane, Server ima drugačije viđenje stvari.

- Mnoge evropske zemlje hoće dobar odnos s Rusijom. I Vašington to želi. Postalo je jako teško sedeti na dve stolice samo zbog toga što je Rusija obnovila agresivnu politiku, naročito u svom regionu. Ponašanje Moskve u Ukrajini je neprihvatljivo i izazvalo je snažnu ali ujedno mirnu reakciju NATO-a. Taj potez Rusije doprineo je tome da se neke države iz straha približe Alijansi, što je potpuno suprotno od onoga što Putin želi - smatra Server.

- Srbija mora da shvati da ni sada, niti u budućnosti, ne postoji šansa za članstvo u EU bez prihvatanja nezavisnosti i suvereniteta Kosova, koje je de fakto priznato u Briselskom sporazumu koji su potpisali Beograd i Priština. EU države su priznale Kosovo i neće dozvoliti Srbiji da postane članica bez rešavanja tog pitanja. Zamaptite da to nije samo pitanje za predsednike i premijere već i za parlamente njihovih država, koji moraju da izglasaju prijem Srbije. Svako u Beogradu to zna - kaže Server.

- Međutim, trenutna vlast ne želi da plati cenu, te neki vole da misle kako će se proces učlanjenja u EU završiti bolje po Srbiju od gore navedenog scenarija. Mislim da greše. Na kraju procesa Beograd će biti pod ogromnim pritiskom da otkloni sve prepreke za učlanjenje, uključujući i priznanje Kosova - dodaje analitičar.

2024 © - Vesti online