Petak 16.09.2016.
23:46
Vestionline

Britanija pokreće Bregzit - EU spremna

Reuters
Tusk poručio Britancima: Procedura može da počne "već sutra"

On je na samitu 27 članica EU održanom u Bratislavi rekao da mu je britanska premijerka Tereza Mej prilikom nedavne posete Londonu vrlo otvoreno kazala da je skoro nemoguće da London pokrene postupak izlaska iz EU ove godine.

- Ali vrlo je verovatno da će biti spremni možda u januaru, možda u februaru sledeće godine - rekao je Tusk.

Prema njegovim rečima, EU je "dobro pripremljena" i može da počne proceduru "već sutra", prenosi AFP.

On je rekao da će predstojeći pregovori sa Londonom o Bregzitu biti vođeni u interesu preostalih 27 članica Unije, a ne Britanije.

- Apsolutno je jasno da naše procedure i pravila propisani veoma precizno u našim ugorovima, treba da zaštite naše interese, interese 27 članica, a ne one zemlje koja odlazi - naglasio je Tusk na konferenciji za novinare u Bratislavi.

Isto je potvrdio i predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker koji je rekao da se Britaniji ne može dozvoliti pristup tržištu EU, ako ne prihvati slobodu kretanja radnika, koja je u njegovoj osnovi, prenosi Rojters.

- Želimo da imamo veoma dobre i bliske odnose sa Britanijom. U isto vreme, nije moguće da pregovori sa njom donesu štetu našim interesima - rekao je Junker.

On je naglasio da EU ostaje pri svojoj poziciji da se sloboda kretanja radnika i osoba mora omogućiti.

- To nije igra između premijera koji odlazi i premijera koji ostaju, reč je o ljudima u Evropi. Tako da ne vidimo nikakvu mogućnost kompromisa po tom pitanju - zaključi je Junker.

2024 © - Vesti online