Subota 17.09.2016.
04:00
Lj. I. - Vesti

Glavobolja Vlade u Kopenhagenu: Nemamo nezaposlenih!

pixabay.com
Kopenhagen - grad u kome svi rade

- Nezaposlenost je dostigla strukturan nivo. Među nezaposlenima, takoreći, nema rezervi radnika - utvrdila je Centralna banka u tromesečnom izveštaju.

Dakle, svako ko želi ima posao, a nezaposlenost je na nivou "prirodne", u šta se ubrajaju ljudi koji su radno nesposobni ili ne žele da rade, bilo da je reč o domaćicama ili bogatim rentijerima, na primer.

- Već postoje naznake pritisaka na tržištu rada. Najočigledniji pokazatelji su izveštaji o manjku radnika u građevinskom i proizvodnom sektoru - dodaje se u izveštaju.

Sezonski prilagođena stopa nezaposlenosti u Danskoj je u maju iznosila 4,2 odsto. U Centralnoj banci izdvajaju četiri grupe građana koje bi mogle da povećaju radnu snagu. Reč je o radnicima koji odlažu odlazak u penziju, studentima, građanima s invalidskim penzijama i imigrantima.

Grci najgori

Inače, zvanična statistika EU kaže da uz Dansku najnižu nezaposlenost ima Češka (4,2 odsto), zatim Malta i Nemačka sa po 4,1, dok su ispod šest odsto Velika Britanija i Mađarska. Najlošije u EU je u Grčkoj (24,1 odsto), a malo bolje u Španiji (19,8 odsto radno sposobnih).

2024 © - Vesti online