Petak 16.09.2016.
22:30
D. Pašić - Vesti

Devojčici ime velikog sveca

D. Pašić
Srećni roditelji sa ćerkom Marijom

Naš zemljak iz Linca Petar Duvnjak upravo potiče iz ovih krajeva i preneo nam je utiske srećne familije, ali i celog sela koje broji oko 30-ak kuća, većinom povratnika posle ratnih dešavanja:

- Ljudi se polako vraćaju u rodni kraj, mada su uslovi za život prilično teški. Doduše, većina je starije dobi, ali primer Dušana i Gordane vraća nadu da će njihov primer slediti i mnogi drugi. Oni žive od poljoprivrede, što je kod većine osnovni izvor prihoda - preneo nam je Duvnjak, koji je takođe početkom 90-ih napustio Gornji Malovan i skrasio se u Lincu.

Dušan i Gordana su se upoznali u Bijeljini, odakle je ona rodom. Mada su imali priliku da odu u inostranstvo, ili ostanu u Semberiji, odlučili su da se vrate u Donji Malovan. Obnovljena je porodična kuća, kao i sporedne zgrade koje su bili srušene u toku ratnih dešavanja.

Pčelar Marko

Da je podno Kupresa, posebno u Donjem i Gornjem Malovanu, selima koja su pre više od dve decenije bila i najbrojnija, poljoprivreda jedini način da se opstane u ovim predelima, pokazuje primer i Marka Despinića. Uprkos tome što je izbegao u Beli Manastir, pa zatim boravio u Nemačkoj, vratio se u Gornji Malovan i počeo da se bavi pčelarstvom. Marko prodaje livadski med i tako ostvaruje prihod za život.

2024 © - Vesti online