Subota 17.09.2016.
02:00
Lj. Ivanović - Vesti

Orden za čuvara srpskih grobova

Tanjug
Starina postrojila predsednike: Nikolić i Dodik pred Mihailovićem

Srbija koliko god da gleda napred, nema razloga da se stidi kada pogleda iza sebe, poručio je predsednik Srbije Tomislav Nikolić u Solunu nakon što je sa predsednikom Srpske Miloradom Dodikom odao počast poginulim srpskim vojnicima koji su sahranjeni na Zejtinliku.

Nikolić je novinarima kazao da poseta savezničkom groblju predstavlja pogled unazad i da svako od nas može sa ponosom da se osvrne.

- Što bismo se stideli tog pogleda unazad kad nas i Grci i svi oni koji su sa nama ratovali cene - kazao je predsednik Srbije i dodao:

- Jedna mala srpska vojska, kojoj je pretila opasnost da ne postoji, doživela je da vojvoda Petar Bojović dobije odlikovanje i od svojih neprijatelja.

Zlatni krst mitropolita

Nakon što mu je solunski mitropolit Varnava uručio zlatni krst koji simbolizuje žrtvu i vaskrsenje Nikolić je izjavio da Srbija nema neprijatelje, ali ima veće i manje prijatelje.
- Grčka nam je veliki prijatelj - poručio je Nikolić i dodao da je zahvalan što je grčki narod iskazao otvoreno neslaganje kada je Srbija bila bombardovana.

Milorad Dodik poručio je da, bez obzira gde živeo, srpski narod predstavlja jedinstven nacionalni korpus. Dodik je inače čuvaru Srpskog groblja u Solunu Đorđu Mihailoviću (86) uručio Orden časti sa srebrnim zracima. Mihailović je Orden dobio za priznati javni rad i rezultate na očuvanju kulturnog i istorijskog nasleđa srpskog naroda, kao i u učvršćivanju prijateljskih odnosa RS i Grčke.

Mihailović priče o srpskim vojnicima sahranjenim na Zejtinliku priča svakom posetiocu groblja. Nekada je te priče njemu pričao njegov otac Đuro, a njemu njegov otac i Đorđev deda Savo. A čika Đorđe ih sada priča unucima i praunucima vojnika koji su svoj večni dom našli upravo ovde. Starina je nedavno dobio i pomoćnika koji će ga naslediti.

Kraljevčanin Predrag Nedeljković (47) je lane odlukom Ministarstva za rad izabran za novog čuvara grobova srpskih ratnika stradalih na Solunskom frontu u Prvom svetskom ratu. Nedeljković je novinar, poliglota, potomak solunskog ratnika, što je pravilo za čuvare Zejtinlika.

Prvi čuvar groblja bio je Savo Mihailović, koji je bio zadužen za ekshumaciju srpskih vojnika i premeštaj kostiju svojih saboraca na Zejtinlik, prostor na kojem se od 1916. godine nalazila Glavna vojna poljska bolnica srpske vojske.

Savo je čuvao svoje mrtve drugove u kućici koja je sagrađena za njega i njegovu porodicu s leve strane kapele. Sahranjen je na Zejtinliku. Nasledio ga je sin Đuro, koji je uz oca sahranjen 1961. godine, a njega Đorđe, koji čuva grobove solunskih ratnika više od pola veka.

2024 © - Vesti online