Petak 16.09.2016.
14:42
Tanjug

"Srpski narod zna šta je rat, ali danas je posvećen miru"

Tanjug
Predsednik Srbija na Kajmakčalanu: Tomislav Nikolić

Nikolić je na centralnoj svečanosti, u okviru Spomen kompleksa na istoimenom planinskom vrhu, kazao da se danas izgrađuju dobro odnosi sa svim zemljama sveta i da se sa Kajmakčlana šalje poruka da je sloboda naša trajna teznja.

- Pobedama se ponosimo, žrtve prinete na oltar slobode ne zaboravljamo, a sadašnjost i budućnost vidimo u prijateljstvu i saradnji i sa onim državama protiv kojih smo vojevali - nikad ne osvajajući tuđe, uvek braneći svoje - istakao je Nikolić.
Kako je rekao, Srbija se danas uzdiže, napreduje i ne napuštajući svoje slobodarske ideje gradi dobre odnose sa svim zemljama sveta. On je dodao da je Kajmakčalan već sto godina simbol kraja stradanja i početka konačne pobede.

- Stojimo zahvalni u ime stotinu generacija u Srbiji čije postojanje su naši preci izborili svojim životom. Stojimo duboko naklonjeni pred senama divjunaka - podvukao je predsednik.

Nikolić je podsetio da je bitka na Kajmakčalanu dobila mitsku dimenziju i da se za nju mesecima vodila bitka srpske komande sa saveznicima i pre nego što je i počela na bojnom polju. Srpska vojska je, dodao je, sačuvala svoje nacionalno svojstvo, sopstveni opstanak kao celine, autonomiju i dostojanstvo.

On je istakao da je Kajmakčalanska bitka koja se nedeljama odigravala, jedna od najznačajnijih koju je srpska vojska vodila u svojoj istoriji i jedna od presudnih u Prvom svetskom ratu.
Kazao je još i da je ta bitka bila najsurovija ofanziva čitavog solunskog vojnog pohoda i da završena srpskom pobedom sa veoma visokom cenom.

Na kravavom poprištu, kako je istakao, za 24 dana, od 30. avgusta do 23. septembra izgubili smo 4.438 ljudi. Ipak, vest o slavi i junaštvu srpske vojske preplavila je slobodarski svet. 

- Naročito divljenje posvećeno je proboju Drinske divizije koji je otpočeo na današnji dan pre sto godina i završio se konačnim pobedonosnim borbama 30. septembra - rekao je Nikolić i dodao da je ta slavna divizija izgubila preko 3.800 ljudi.

Danas su ove povesne činjenice o slavi, blistavi doprinos Srbije svetskoj istoriji, pobeda koja nas uspravlja u ponosu i časti, zaključio je Nikolić.

2024 © - Vesti online