Petak 16.09.2016.
07:39
S. J. - Vesti

Front u Siriji kao na dlanu

Reuters
Prizor iz predgrađa Alepa: Rusi sve snimaju

- Prvi put je uspostavljen direktan prenos, u realnom vremenu, situacije u istočnim delovima Alepa, dodao je Konašenkov, uz napomenu da je u planu povećanje broja lokacija preko kojih će se onlajn posmatrati situacija u Siriji.

Samo se sirijske vladine snage pridržavaju primirja, saopštio je isti portparol.

Amerika sabotira

Ministarstvo je navelo da SAD koriste "verbalnu dimnu zavesu" da bi sakrili nevoljnost da ispune svoj deo dogovora o prekidu vatre u Siriji, uključujući razlikovanje umerene opozicije od terorističkih grupa.

"Nakon trećeg dana od stupanja na snagu primirja, samo sirijske vladine snage se pridržavaju primirja",kazao je Konašenkov i pritom napomenuo da je sirijska tzv. umerena opozicija, koju kontrolišu SAD, pojačala granatiranje stambenih civilnih oblasti.

Sumnje Vašingtona u spremnost Moskve da sprovodi ženevski sporazum o Siriji su nelogične i ne pomažu rešavanju situacije, rečeno je u ruskom Ministarstvu spoljnih poslova.

Ruska strana se zalaže za objavljivanje sporazuma o Siriji od samog početka, kako bi se izbegle spekulacije. Vašington još razmatra ovu mogućnost.

Pariz traži uvid u dogovor

Francuski ministar spoljnih poslova Žan Mark Ero kazao je juče da želi da ima uvid u tekst dogovora o prekidu vatre u Siriji, koji su dogovorile SAD i Rusija, kako bi se uverio da na terenu nema nedoumica oko toga ko je na meti. "Ako postoje nedoumice, onda postoji i opasnost da se na meti nađe umerena opozicija", izjavio je francuski ministar. On je istakao da će "u jednom trenutku biti zatraženo da Francuska podrži ovaj dogovor tako da je neophodan uvid u sve detalje".

Francuska, koja je član koalicije koju predvode SAD u borbi protiv Islamske države, ključni je saveznik pobunjenika koji žele smenu predsednika Bašara al Asada, i ranije je izrazila zabrinutost oko toga kako SAD pregovaraju sa Rusijom.

Opet Asad kriv

Sirijska vlast zadržava isporuku humanitarne pomoći UN koja bi trebalo da se kreće neometano, u skladu sa sporazumom Amerike i Rusije o prekidu neprijateljstva, optužio je Asada specijalni izaslanik UN za Siriju Stefan de Mistura.
"Vlada je trebalo da obezbedi dokumentaciju, dozvole, ovlašćenja itd. Ta dokumentacija ili konačna dozvola da UN uđu u oblasti kojima traba dostaviti pomoć nije dobijena", izjavio je De Mistura.

2024 © - Vesti online