Četvrtak 15.09.2016.
19:16
Vesti

Putinov drug konzul Srbije

youtube.com/VolgaResourcesGroup
Peterburški div: Genadij Timočenko

Timčenko je osnivač i akcionar investicione firme Volga grup, član je saveta direktora naftno-hemijskog koncera Sibur i najvećeg ruskog nezavisnog proizvođača gasa Novateka.

Osim toga, on se aktivno bavi i humanitarnim radom i sportskom delatnošću. Bije ga glas da je najveći ruski trgovac naftom, blizak Putinov prijatelj i jedan od najuticajnijih i najbogatijih ruskih biznismena. Sa bogatstvom koje je procenjeno na 11,4 milijarde dolara, Timčenko zauzima peto mesto na "Forbsovoj" listi najbogatijih Rusa.

Bio je i osnivač i suvlasnik švajcarske Gunvor grupe, jedne od najvećih kompanija na svetu za trgovinu naftom, ali nakon što je 2014. godine stavljen na spisak biznismena protiv kojih su uvedene američke sankcije, on je svoj deo prodao Torbjornu.

Timčenko je jedan od prvih ruskih biznismena protiv kojih je Zapad uveo sankcije. O prijateljstvu sa Putinom Timčenko retko i nerado govori, ali se zna da druguju više od dve decenije, još od peterburških dana. Inače, otvaranje Počasnog konzulata Republike Srbije u Sankt Peterburgu zakazano je za 12. oktobar, a očekuje se da će toj ceremoniji prisustvovati i predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

Nema mobilni

O Timčenku se još zna da izbegava mobilne telefone, a da kompjuter gotovo i ne koristi, jer mu "oduzima vreme".
- Gospodin Snouden me je naučio da se obazrivije odnosim prema toj tehnici. Prate nas, prisluškuju nas - izjavio je svojevremeno.

2024 © - Vesti online