Petak 16.09.2016.
06:00
D. N. Petrović - Vesti

Sandžaklije ogorčene na BiH: Dok smo ginuli bili smo vam dobri

wikipedia.org/Natalino7
Državljani BiH moraju da dokazuju da su državljani BiH

Prema procenama raznih udruženja i nevladinih organizacija u Sarajevu i Novom Pazaru, u BiH živi više od 150.000 Sandžaklija, a ovom odlukom direktno je pogođeno oko 20.000 državljana BiH poreklom iz Sandžaka.

Osim što im za reviziju državljanstva treba puno dokumenata, vremena, odlazaka u rodni kraj i para, Sandžaklije ističu i da Bosna "ponižava i gazi sve što su oni za Bosnu, koju smatraju matičnom domovinom, učinili u ratu i miru".

Sve zbog Arapa

Novopazarac koji već 30 godina živi u BiH kaže da pretpostavlja da se sve ovo radi zbog Arapa koji dolaze u Sarajevo i kupuju državljanstvo.
- Ipak, ovo je udar i na nas Sandžaklije koji smo ginuli braneći Bosnu - zaključio je on i dodao da troje njegove dece imaju državljanstvo BiH, ali da ga on još nema!

Ekrem Lekić, predsednik Udruženja Sandžaklija u BiH, ističe da građani uglavnom ne znaju da ponovo moraju da dokazuju svoje ranije stečeno državljanstvo, budući da većina od njih i ne koristi internet, te da se dosad pozivu odazvalo samo 30 do 40 ljudi! On naglašava da je reč o nepotrebnom nametu i da su bile već dve revizije 2006. i 2008. godine. Tada je država oduzela 1.200 državljanstava, uglavnom pridošlicama iz arapskog sveta.

- Među onima koji su na nelegalan način stekli državljanstvo skoro da i nije bilo Sandžaklija. Ako ima sumnjivih, neka njih proveravaju, zašto da ispaštaju pošteni ljudi i patriote - pita se Lekić.

Rektor ne prihvata proveru

Rifat Škrijelj, rektor Univerziteta u Sarajevu, koji je poreklom takođe iz Sandžaka, istakao je da, iako je i on obuhvaćen revizijom, neće predavati dokumenta jer je to već uradio ranije kad je to od njega bilo traženo. Profesor Škrijelj naglašava da 35 godina živi u Sarajevu u kojem je studirao i gde je počeo da radi kao asistent na Prirodno-matematičkom fakultetu, da je u ratu bio pripadnik takozvane Armije BiH, da je dosad promenio tri lične karte i isto toliko pasoša i da mu više ne pada napamet da ponovo predaje dokumenta za proveru državljanstva.

Bosanski i novopazarski mediji prenose i tužnu priču starice Đeme Turković (72), poreklom iz Sandžaka, koja već dve decenije ne može da dobije državljanstvo Bosne u kojoj joj žive unuci i sva rodbina. Đema je u ratu ostala bez sinova Redžepa (30) i Besima (26), koji su poginuli kao pripadnici takozvane Armije BiH, a još dvojica sinova su joj stradala u miru. Mada su joj sinovi dali živote za Bosnu i, kako kaže, nosioci su ordena "zlatnih ljiljana", na sve njene zahteve za dobijanje državljanstva ostajala je bez odgovora, a nema čak ni zdravstvenu knjižicu.

2024 © - Vesti online