Četvrtak 15.09.2016.
14:36
Dojče vele

"Na Balkanu je još uvek lako pokrenuti ubilački rat"

Reuters
Retko priča o ratu: Radovan Karadžić

Odgovore na postavljena pitanja sud je pregledao, a kompletna procedura trajala je četiri meseca. Karadžić je najpre, posle nekoliko pitanja, hteo da prekine intervju, ali se kasnije ipak odlučio da ga privede kraju. Intervju je "Cajt" objavio u skraćenoj verziji. 

- Na moje veliko iznenađenje, video sam da je na Balkanu još uvek lako potpaliti vatru i pokrenuti ubilački rat. Ne pričam sa drugim zatvorenicima o ratu, izbegavamo, sa izuzetkom nekih veoma poznatih događaja. Srbi i Hrvati su u BiH imali sličan cilj, želeli su da Bosnu pretvore u uniju tri grupe. U tom smislu, veoma dobro smo se razumeli - rekao je Karadžić. 

Govoreći o masakru u Srebrenici, Karadžić iznosi sumnju u broj žrtava navodeći da "postoji muslimanski dokument u kojem se navodi da je za 43 meseca rata u deset opština tog regiona poginulo sveukupno 8.000 ljudi".

- Mnogi od njih poginuli su ranije, a mnogi tokom zauzimanja Srebrenice - rekao je Karadžić ističući da ne postoje ni indicije, "a da ne govorim o dokazima, da sam odgovoran za zločine".

- Da sam znao da se to događa, a da pri tom zatvaram oči, bio bih potpuno lud i psihički bolestan. A da ne govorim o tome da sam to prihvatio i to naredio. 

Karadžić kaže da je često zaustavljao i kočio vojsku jer je "verovao strancima i drugoj propagandi". Novinar „Cajta“ osvrnuo se i na Karadžićev odnos prema muslimanima: 

"Do 1990. se niste negativno izjašnjavali o muslimanima. Te godine ste izabrani za predsednika Srpske demokratske stranke (SDS). Šta se time promenilo?", bilo je pitanje na koje je Karadžić odgovorio: 

- Nije se promenilo ništa. Samo osnivanje SDS-a pozdravljeno je od poznatih muslimana. Oni su čak učestvovali u osnivanju stranke. Ni pre, ni posle toga nisam se negativno izjašnjavao o muslimanima. Među muslimanima sam imao veoma mnogo prijatelja. Sve moje veze, pre svega na poslovnom polju, vodio sam sa muslimanima. Moj frizer, krojač, zubar, advokat, obućar, moji dostavljači… sve sam ih ja pronašao i svi su bili muslimani. Ono što mi se nije sviđalo bila je zamisao da jedna mala grupa fundamentalista dominira celom Bosnom, od čega bi korist imala samo ta mala grupa, a ne masa.

2023 © - Vesti online