Četvrtak 15.09.2016.
10:56
Vestionline

Pupovac se dodvorava HDZ-u da uđe u vlast: Plenković se plaća suvim zlatom

A. Čukić
Jednu fotelju za Pupovca

Potpredsednik SDSS Milorad Pupovac izjavio je da je osam zastupnika manjina u Hrvatskoj spremno da podrži novu vladu.

Ipak, on je dodao da to neće biti slučaj za kabinet u kom bi ponovo bio aktuelni ministar kulture Zlatko Hasanbegović.

Šef HDZ Andrej Plenković ima sve pretpostavke da bude dobar premijer, kaže Pupovac koji Hasanbegovića vidi kao antipod Plenkoviću.

Prema Pupovčevim rečima, Plenković ima natprosečnu reputaciju u evropskim i međunarodnim krugovima što za Hrvatsku nije mala stvar.

- Takvi se plaćaju suvim zlatom. Nama treba nova reafirmacija u EU. Plenković je čovek koji ne proizvodi konflikte, on okuplja i bira. To je moj utisak. Plenković će hteti da bude premijer, a to znači voditi vladu u pravom smislu reči i znati što mu svaki ministar radi. On će biti 'full time prime minister - naveo je Pupovac.

Hasanbegović je, kaže, antipod Plenkoviću.

- On je ono po čemu je Hrvatska bila negativno slikana u EU i svetu. Ono po čemu je ružičasto slikana - to je Plenković. Mi ne možemo podržati nekoga ko će zastupati revizionističke stavove. Sigurno nećemo podržati vladu u kojoj sedi Hasanbegović.

Lakše braniti interese Srba učešćem u Vladi

Pupovac je u izjavi za regionalnu N1TV rekao da ovog puta postoji nešto veća mogućnost da svih osam zastupnika nastupa zajedno jer je politička situacija jednostavnija nego pre osam meseci.

- Naše se pozicije definišu. Osnove su definisane s obzirom na ono što treba ne samo manjinama nego i društvu. Osam zastupnika nije mala stvar i oni ne mogu da vode računa samo o svojim kulturno-umetničkim društvima nego i o javnim interesima zemlje. O tome ćemo i danas razgovarati - najavio je Pupovac.

Upitan da li će biti potpredsednik nove vlade, Pupovac kaže da ni ranije nije imao potrebu da učestvuje u tom izvršnom telu, ali da zastupnici nacionalnih manjina i SDSS, ukoliko bude imala određene politke koje želi da sprovodi, želeći da ih u vladi i kontroliše, a to je, kaže, teško bez participacije u vladi.

2024 © - Vesti online