Petak 16.09.2016.
00:30
mondo.rs

Spavate u ovom položaju? Evo zašto ne bi trebalo

pixabay.com
A kako vi spavate?

Autor knjige "Sleep Smarter" (Spavajte pametnije) Šon Stivenson kaže da položaj spavanja utiče na kičmu, pa čak i na krvni pritisak i varenje.

On smatra da je najbolje spavati na leđima jer se tako smanjuje pritisak na kičmu, a pomaže i varenje. Loša strana je što su veće šanse da ćete u ovom položaju hrkati, a povećava se i rizik od apneje (prekida disanja).

Najveća greška kod spavanja na leđima je korišćenje velikog jastuka ili nekoliko jastuka poređanih jedan na drugi jer krv ne može normalno da cirkuliše do mozga.

Za ljude koji imaju problema sa varenjem takođe je dobro da spavaju okrenuti na bok, naročito okrenuti na levu stranu. Spavanje na desnoj strani može da pospeši probleme sa varenjem jer se želudačni sokovi kreću u pogrešnom smeru, upozorava Stivenson.

On dodaje da je spavanje na strani dobar izbor za one koji hrču, kao i za one koje muče bolovi u donjem delu leđa. On savetuje i da stavite jastuk između nogu, kako bi se smanjio pritisak na donji deo leđa i kukove.

Spavanje na stomaku je predmet diskusije među stručnjacima godinama unazad. To je brzo rešenje za hrkanje, kao i za one koji pate od apneje. Ipak, kada spavamo na stomaku, kičma nije u normalnom položaju, a moguća posledica su bolovi u vratu.

Takođe, nije dobro ni to što u ovom položaju "uronimo" lice u jastuke:

- To nije dobro za kožu, naročito je loše za one koje muče akne - kaže Stivenson

2020 © - Vesti online