Četvrtak 15.09.2016.
08:29
Vestionline

Karadžić traži srpski pasoš!

Tanjug/AP
Karadžić traži državljanstvo Srbije

 - Radovan Karadžić je zatražio državljanstvo Republike Srbije. Zahtev je stigao u Ministarstvo unutrašnjih poslova i sada treba da se odlučuje o njemu - prenose mediji tvrdnje neimenovanih izvora.

Na pitanje da li bi nekadašnji predsednik Republike Srpske, koji je pred Triibunalom u Hagu prvostepeno osuđen za genocid, u Srbiji mogao da dobije srpski pasoš, izvor kaže da nije isjkučeno.

- Karađžić bi mogao da ispuni uslove za srpsko državljanstvo. Sve će biti razmotreno - navodi on.

Radovan Karadžić je rođen u Crnoj Gori, a deo života je proveo i u Sarajevu. Dok je bio u bekstvu, krio se u Beogradu, gde se bavio nadrilekarstvom i predstavljao kao doktor Dragan Dabić. Njegovi bliski saradnici tvrde da on ima državljanstvo BiH iz predratnog perioda, sada državljanstvo Republike Srpske.

Šta će Radovanu Karadžiću ovom trenutku državljanstvo Republike Srbije i da li bi time ostvario neku korist, nije umeo da objasni ni advokat Borivoje Borović, koji je deo karijere proveo i u sudnici Haškog tribunala.

 - Iskreno rečeno, nema nikakve logike. Srpsko državljanstvo mu ne može doneti nikakvu priviliegiju, ni u postupku ni nakon njegovog okončanja - kaže Borović i dodaje da je Karadžiću možda neko obećao da bi na taj način, sa srpskim državljanstvom, mogao da služi zatvorsku kaznu u Srbiji.

2024 © - Vesti online