Četvrtak 15.09.2016.
03:00
B. Simonović - Vesti

Radovanu uzimaju pesničku nagradu

Tanjug/AP
Nepoželjni dobitnik: Radovan Karadžić

Jedan od inicijatora ove akcije, Bjelopoljac Ibrahim Čikić, u ime potpisnika peticije obratio se otvorenim pismom predsedniku bjelopoljske opštine Aleksandru Žuriću, protestujući što već nije pokrenuo postupak da se ime Radovana Karadžića izbriše sa spiska dobitnika ove nagrade:

- Gradonačelniče Bijelog Polja, osećate li grižu građanske (ne pitam za birokratsku) savesti zato što književnu nagradu "Risto Ratković" i danas nosi čovek koji je od strane haškog tribunala osuđen na 40 godina robije po osnovu počinjenog zločina protiv čovečnosti i genocida? - pita pored ostalog Čikić.

Protest

Poznato je da su se odmah po objavljivanju da je Karadžić laureat, te nagrade odrekli Jevrem Brković i Sreten Perović, koji su je dobili pre njega, a Marko Vešović je odbio da je primi kad mu je dodeljena 15 godina kasnije.

Predsednik Žurić je saopštio da će on, naravno, i ovu kao i svaku drugu građansku inicijativu savesno razmotriti, ali i naglasio da gradonačelnik Bijelog Polja ne odlučuje kome će pripasti pesničko priznanje "Risto Ratković" pa dakako ne može odlučivati ni o tome da li će i kome ono biti oduzeto.

Radovan Karadžić je do 1990. objavio četiri zbirke pesama, a za opredeljenje žirija da mu 1993. dodeli nagradu "Risto Ratković" po svoj prilici su bile presudne zbirke "Ima čuda, nema čuda" i "Crna bajka", objavljene tri godine ranije. Oni koji sada traže da mu se nagrada oduzme, naglašavaju da mu je ona dodeljena ne iz pesničkih već iz političkih razloga.

2024 © - Vesti online