Četvrtak 15.09.2016.
00:10
Vesti

Gej parada košta 500.000 evra

Tanjug
Maltretiranje za dnevnice: Kordon oko gej parade

Lokalni mediji izračunali su da će za policijsko angažovanje država morati da plati od 300.000 do 400.000 evra, a tome treba dodati i ostale troškove Hitne pomoći i drugih gradskih službi.

Naime, Nezavisni sindikat policije saopštio je da se pripadnicima MUP-a u ovakvim situacijama isplaćuje dnevnica od 1.800 dinara, dobijaju jedan obrok, prevoz do Beograda ukoliko su iz unutrašnjosti, a tu je i popravka ili nabavka nove opreme ako na paradi dođe do oštećenja. Tim pre što su istovremeni protest protiv parade i štetne politike premijera Aleksandra Vučića najavili pokreti Obraz i Naši.

- Gej paradu u proseku obezbeđuje oko 5.000 policajaca. Taj događaj se tretira kao skup visokog rizika za koji se isplaćuje posebna dnevnica. Osim toga, policajci tog dana imaju pravo na jedan obrok koji košta 700 dinara. Ipak, troškovi goriva su najveći. Samo jedan sat nadletanja grada helikopterom košta 1.000 evra - rekli su u ovom sindikatu.

Oni su istakli i da se za obezbeđivanje Parade ponosa angažuju Žandarmerija, Specijalne antiterorističke jedinice, Protivterorističke jedinice, kao i Interventne jedinice policije iz cele Srbije.

Patrijarh blagoslovio kontrašetnju

Patrijarh Irinej blagoslovio je porodičnu šetnju koja će u petak ići od Hrama Svetog Save do Saborne crkve u Beogradu, a predstavlja odgovor na gej paradu.
Tokom šetnje čitaće se moleban kod spomenika Svetom caru Nikolaju Drugom Romanovu. Organizator je rusko-srpska organizacija Porodični ponos gde kažu da čitave ove sedmice traje Nedelja porodičnog jedinstva paralelno sa gej događajem Nedelja ponosa. Cilj Porodičnog ponosa je sprečavanje legalizacije homoseksualnih brakova i usvajanja dece.

Gej aktivista Predrag Azdejković ocenio je da je parada preskupa igračka koja ne donosi rezultate za tu cenu.

- Iako odgovornost za policijsko obezbeđenje i troškove ne leži na organizatorima, već na nasilnicima i huliganima koji prete gej populaciji, ne možemo da pobegnemo od odgovornosti. Činjenica je da bismo mogli na drugačiji način da ostvarimo veće rezultate. Nije nikakva sloboda ako šetate unutar policijskog obruča - poručio je Azdejković.

On je ranije prozivao organizatore da manipulišu problemima gej populacije zarad lične dobiti. Azdejković smatra da je apsurdno što se organizatori hvale brojem učesnika.

- Kada pogledate ljude koji učestvuju u paradi, shvatite da su to sve ambasadori, njihovi asistenti, prevodioci i telohranitelji. Gej populacije tu nema, jer ona ne može ni da stigne do ovog mesta - kaže Azdejković.

2024 © - Vesti online