Utorak 13.09.2016.
21:39
Vestionline

Erdogan preti: "Nitkove ćemo ugušiti u krvi"

Reuters
Erdogan ne trpi oponente

On se osvrnuo na napad u Vanu, ispred zgrade Stranke pravde i razvoja (AKP), u kojem je ranjeno 48 osoba.

- Nitkove koji su na prvi dan Bajrama aktivirali hiljadu kilograma eksploziva, prije ili kasnije ćemo ugušiti u krvi koju su prolili. Niko nema pravo da našem narodu truje ove lepe dane Bajrama. Nitkovi će platiti cenu onog što su počinili - poručio je Erdogan.

Turski predsednik se osvruo i na borbu protiv organizacije FETO/PDY, koju ta zemlja smatra terorističkom. Rekavši da vođa organizacije Fetulah Gulen sebe smatra "imamom svemira", Erdogan je naveo kako je FETO/PDY aktivna u 170 zemalja i ima članove zadužene za određene poslove na nivoima kontinenata i država.

- Upleteni u pokušaj državnog udara svakako su pripadnici terorističke organizacije FETO. Ali, mi znamo da je to velika igra. 15. jul nije kraj te igre, već samo jedan stepen. Nisu upetljani samo u dešavanja u Turskoj. Jesu li bili upetljani u dešavanja u Iraku, jesu. U dešavanja u Siriji, jesu. Isto tako u Avganistanu, Egiptu, Tunisu, Libiji. I to se nastavlja. Igra koja se vodi je u islamskom svetu, u muslimanskim zemljama. Naš narod od nas traži i očekuje da ovu igru uništimo u korenu - poručio je Erdogan.

Turska je u utorak i formalno zatražila od SAD-a da uhapse imama Gulena, koji živi u Pensilvaniji, pod optužbom da je orkestrirao pokušaj vojnog puča 15. jula.

2023 © - Vesti online