Utorak 13.09.2016.
18:38
Vestionline

Kako će Ameri da pomognu Asadu?

Reuters
Bašar al Asad okružen lojalnim vojnicima

"Sasvim je sigurno će biti nazadovanja i raznih udaraca sa strane koji će dovesti u pitanje primirje u Siriji. Rusko-američki sporazum toliko je komplikovan - da je osuđen na propast. Samo jedan primer: ako, kako je doslovno rekao šef američke diplomatije Džon Keri, dođe do istinskog smanjenja nasilja, onda će SAD i Rusija posle 7 dana da formiraju zajedničku Operativnu centralu, da identifikuju teroriste i da protiv njih koordinisano deluju", navodi Blaške.

"U slučaju Islamske države stvari su jednostavne, jer svi na tu organizaciju gledaju kao na terorističku. Ali šta je sa pokretom Džabat Fatah al-Šam? Tu su već mišljenja podeljena. Džabat Fatah al-Šam, kako se sada naziva nekadašnji Front al Nusra, na početku rata u Siriji bila je samo šaka islamista, bliska sa Al Kaidom.

Ali, vremenom su mnogi borci Slobodne sirijske armije prešli u Front al Nusra, organizaciju koja je dobijala novac iz nepoznatih, mračnih kanala. Na taj način je Fronta al Nusra počeo da raste, a sada deluje kao organizacija Džabat Fatah al-Šam. To je danas vodeća snaga u borbi za Alepo - protiv jedinica Bašara al Asada. Na njenoj strani se bore i druge paravojne snage, njih desetak", objašnjava ovaj analitičar.

"SAD prvo nisu podržale tzv. umerene snage i oterale su ih u ruke islamskih terorista. Potom su sve borce Fronta al Nusra proglasile teroristima i sada žele da ih, zajedno sa Rusijom, bombarduju. Predsednik Bašar al Asad zadovoljno trlja ruke. On se pet godina bori protiv terorista. Ako i samo ako se primirje zaista održi, onda bi SAD mogle da postanu pomoćnik u ispunjavanju Asadovih ciljeva", zaključuje Bjern Blaške.

2024 © - Vesti online