Utorak 13.09.2016.
18:24
Vestionline

Da li je kozačka vojska opasnost za Crnu Goru?

Youtube/in4snet
Kad se Kozaci i Crnogorci udruže...

U Kotoru je u nedelju održan radni sastanak Saveza kozaka Balkana i tom prilikom je formirana Balkanska kozačka vojska koja će biti potčinjena Centralnoj kozačkoj vojsci Ruske Federacije. Predsednik Upravnog odbora Matice Boke Željko Komnenović je za podgorički portal CdM rekao da su takvi "strahovi neosnovani".

- Kozaci sigurno neće napasti Crnu Goru niti će jurišati na konjima ukoliko se Crna Gora prisajedini NATO-u. Skup u Kotoru nije bio militaristički skup gde mi pozivamo da Vladimir Putin pošalje eskadrilu Suhoja na Crnu Goru. Udruženje Kozaka Crne Gore i novoformirana Balkanska kozačka vojska imaju veze sa pravoslavnim jedinstvom i sa promocijom istorijskih veza Boke i Rusije - rekao je Komnenović.

On ističe da je vojno ustrojstvo koje postoji među Kozacima ceremonijalnog karaktera jer ne nose oružje.

- Razumem da su Kozaci izazvali pažnju zbog svojih anti-NATO poruka, ali njima je samo cilj da ukažu na istorijske veze Rusije i Boke. Kozački centar nije organizacija koja je usmerena protiv Crne Gore - poručio je Komnenović.

Odgovarajući na pitanje da li novoformirani kozački odred može da se posmatra kao paravojna formacija i da li će predstavljati bezbednosnu pretnju po Crnu Goru, dekan Pravnog fakulteta i kriminolog Velimir Rakočević za CdM je izjavio da službe bezbednosti s najvećom pažnjom prate sve bezbedonosno interesantne pojave i vrlo teško bi im mogla promaći neka nedozvoljena aktivnost.

2024 © - Vesti online