Utorak 13.09.2016.
21:36
Vestionline, Tanjug

Barozo optužio EU za diskriminaciju

youtube.com/Public Policy Institute
Da li funkcija u američkoj banci "Goldman Saks" krši etički kodeks EU: Žoze Manuel Barozo

- Ne samo da su ove akcije diskriminišuće, već su izgleda protivrečne i odlukama donetim u vezi sa drugim bivšim članovima komisije - naveo je Barozo u pismu Žanu-Klodu Junkeru, koji ga je nasledio na mestu predsednika Evropske komisije, prenosi agencija Frans pres.

Junker je u ponedeljak, u odgovoru na prošlonedeljno pismo evropskog ombudsmana Emili O'Rejli, u kom je izražena zabrinutost zbog Barozovog angažmana, napisao da će Barozo odsada biti tretiran u Evropskoj komisiji kao lobista, bez protokola koji uživaju bivši predsednici tog izvršog organa EU.

Junker je naveo da će njegov tim uputiti pismo Barozu sa zahtevom da pojasni posao i zaduženja koja ima po ugovoru u američkoj banci, kao i da će zatražiti mišljenje ad hok Etičkog komiteta Komisije o tome da li je Barozo prekršio etički kodeks EU angažmanom u banci "Goldman Saks".

Vest da se Barozo zaposlio u "Goldman Saksu" je razgnevila Evropsku uniju, a neki članovi Evropskog parlamenta pozvali su na sankcije protiv njega zbog "ponašanja bez integriteta i diskrecije", objavio je u julu list "Politiko" u svom evropskom izdanju.

2024 © - Vesti online