Utorak 13.09.2016.
14:28
Vestionline, Informer.rs

Brisel sprema rasistička pravila: Srbima uvode taksu od 13 evra za ulazak u EU

Reuters
Hoćemo li plaćati ulazak u zemlje EU?

Evropska komijsa na predlog Francuske i Nemačke priprema uvođenje posebnog "evropskog mehanizma za obavezno registrovanje stanih posetilaca" (ETIAS), koji podrazumeva naplaćivanje jednokratnih taksa za ulazak u zemlje EU. Ovu taksu bi plaćali građani svih zemalja koje nisu članice EU, ali kojima za putovanje u zemlje članice Unije nisu potrebne vize. Dakle, pored Srbije taksu će plaćati i Crnogorci, Makedonci, Albanci državljani BiH..., kaže se u saopštenju. 

Ova rasistička taksa, kako navodi portal "Evroaktiv", inspirisana je sličnim američkim sistemom ESTA i njeni zagovornici je pravdaju "jačanjem bezbednosti Evrope od migranata"(?!),ali je zaprvo ideja da se preko leđa građana "zemalja drugog reda" napuni budžet EU.

EU se zalaže za uspostavljanje veće bezbednosti šengenskog prostora, a razgovori o načinu na koji bi se to postiglo su tek na početku, poručili su predstavnici EU i Nemačke u Srbiji i naglasili da je rešenje za problem ekonomskih migracija poboljšanje uslova života u zemljama njihovog porekla.

Komentarišući navode da bi uvođenjem evropskog mehanizma za registrovanje stranih posetilaca (ETIAS), ulazak u zemlje članice Šengen zone počeo da se naplaćuje, zamenik šefa Delegacije EU u Srbiji Oskar Benedikt kazao je da je tu reč o uspostavljanju veće bezbednosti spoljnih granica, ali da su razgovori o tome tek na početku.

- Razgovori o tome su na početku, videćemo njihov ishod -  rekao je Benedikt odgovarajući na pitanja novinara u pauzi Beogradskih dijalog u Skupštini grada.

On je dodao da je rešenje za problem ekonomskih migracija poboljšanje uslova života u zemljama njihovog porekla.

Budući sistem registracije putnika Evropske unije mogao bi da donese do dve milijarde evra godišnje a novac može da bude iskorišćen da se nadoknade smanjenja budžeta EU.

Ambasador Nemačke u Srbiji Aksel Ditman, odgovarajući na to pitanje rekao je da je šengenski prostor je za Nemačku veoma važan, te da se ona u EU intenzivno zalaže za jačanje spoljnih granica, kao i za jačanje i reformu Dablinskog sistema.

Na pitanje o eventualnom naplaćivanju ulaska u šengenski prostor odgovorio je i ministar za rad Aleksandar Vulin, koji je rekao da bi prerano bilo da se to komentariše sada, te da problem sa kojim se suočava EU nije nastao na Balkanu i sigurno se ne nalazi u Srbiji.

2024 © - Vesti online