Utorak 13.09.2016.
14:16
Vestionline

Da li se to ponovo budi azijski zmaj?

pixabay
Kineska industrija beleži rast

Rast tražnje se beleži od uglja do automobila a bum se cele godine beleži u kreditnoj aktivnosti i sektoru nekretnina, izveštava agencija Rojters.

Industrijska proizvodnja je u avgustu zabeležila rast od 6,3 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine, saopštio je Državni zavod za statistiku (NBS), što je iznad julskih 6,0 procenata, i više od očekivanja analitičara koji su prognozirali rast od 6,1 odsto.

Rast maloprodaje je takođe nadmašio prognoze skokom od 10,6 odsto u posmatranom mescu, posle povećanja od 10,2 procenta u julu. Analitičari su prognozirali rast od 10,3 posto.

Ulaganja u nepokretnu imovinu ostala su nepromenjena na 8,1 odsto tokom osam meseci ove godine, navodi se u izveštaju statistike. Ekonomisti su očekivali uspon od 8,0 procenata. Ipak, kako navodi britanska agencija, stopa rasta investicija je i dalje najsporija od decembra 1999. godine.

Rast privatnog sektora

Rast investicija državnih firmi je blago opao na 21,4 odsto od januara do kraja avgusta tekuće godine, u poređenju sa 21,8 procenata zabeleženih u periodu januar-jul.

Istovremeno, ulaganja privatnih kompanija su registrovala porast od 2,1 odsto, što je ista dinamika kao i u razdoblju januar-jul.

Proizvodnja sirovog čelika u Kini je porasla u avgustu za 3,0 odsto na 68,57 miliona tona u odnosu na godinu ranije, prema podacima NBS, što je, kako ocenjuje Rojters, znak da je oporavak cena podstakao železare u toj zemlji da povećaju proizvodnju.

Ukupna proizvodnja čelika u Kini ipak je smanjena od januara do kraja zvgusta za 0,1 odsto, na 536,3 miliona tona u odnosu na isto razdoblje prošle godine, pokazuju statistički podaci.

2024 © - Vesti online