Utorak 13.09.2016.
00:10
B. Božin - Vesti

Zapad sprema Kurde za rat u Iranu

Reuters
Ministarka u problemu: Ursula fon der Lajen
Reuters

Trening se izvodi u sklopu anti-ID misije, a obuku izvode američki i evropski soldati, zajedno sa borcima Pešmerga, potvrdio je ovoj agenciji portparol PAK-a Husein Jazdanpana.

Proteklih meseci je PAK izveo više napada na ustanove u Iranu, a napadi će biti nastavljeni, pošto borba protiv ID-a nikada nije bila alternativa za borbu PAK-a, rekao je portparol.

Samo u tekućoj godini je izvedeno šest napada u Iranu, naglasio je Jazdapana i dodao da zapadni saradnici tačno znaju za šta se PAK zalaže, kao i da napadi na Iran predstavljaju "oslobodilačku borbu" i da je to poznato Zapadu.

Prošlog leta se iranski kurdski vođa Mustafa Hijri u Vašingtonu sastao sa članovima Komiteta za spoljne prinadležnosti američkog Senata, i tom prilikom je tražio podršku za Kurde u Iranu jer se "kurdska nacija bori protiv Islamske republike u toj zemlji".

Ovaj razvoj događaja bi mogao da bude problematičan za nemačku vladu, obzirom da su vojnici Bundesvera masovno zastupljeni u naoružavanju i obučavanju kurdske milicije. Od decembra prošle godine je vođa treninga u severnom Iraku - nemački Bundesver, a u obuci učestvuju i vojnici iz Italije, Velike Britanije, Holandije, Norveške, Finske, Švedske i Mađarske.

2024 © - Vesti online