Utorak 13.09.2016.
04:00
Đ. Barović - Vesti

Srbi u Hrvatskoj posle izbora: Nećemo u vlast po svaku cenu

Tanjug
Trijumf HDZ: Andrej Plenković zadovoljan

Za sagovornike "Vesti", čelnike Srba u Hrvatskoj, kao i predstavnike u Srbiji, to je i ključno pitanje hoće li Srbi podržati ili ne novu Vladu.

- Još je rano govoriti o tome da li će SDSS, kao vodeća manjinska partija u Hrvatskoj, podržati neku opciju, ali planiramo da okupimo svih osam predstavnika manjinskih grupa i onda zajedno pregovaramo ne samo o podršci, već i mogućem učešću u novoj Vladi - otkriva za "Vesti" dr Vojislav Stanimirović, predsednik SDSS-a.

Dug jezik koštao Milanovića

I Stanimirović i Linta se slažu da je Milanović izgubio izbore zahvaljujući retorici u poslednje dve nedelje pred izbore.
- Ta retorika mu je oduzela znatno glasačko telo, pa čak i Srbe koji su do tada glasali za njega. To vidimo po daleko većem broju glasova nama, mada je izlaznost bila manja - kaže Stanimirović.

Ova stranka je osvojila sva tri mandata koja pripadaju Srbima u Saboru, a u grupi onih koji su po istom osnovu ušli u parlamentu su predstavnici mađarske, italijanske, romske, češke i albanske manjine.

Blokiraće Beograd

Linta nema dilemu da će i nova vlast nastaviti sa istom nacionalnom i državnom politikom.
- To znači da će se i dalje voditi politika blokiranja Srbije i insistiranja na promeni zakona o ratnim zločinima. Na Briselu i Berlinu je da to ubuduće spreče. Ukoliko EU želi da zadrži kredibilnost moraće da pošalje jasnu poruku Zagrebu da je neprihvatljiva rehabilitacija ustaštva - zaključuje Linta.

- Uveren sam da će taj Klub činiti najmanje pet ili šest saborskih zastupnika, a to je dovoljno da budemo respektabilna strana u budućim pregovorima oko formiranja Vlade. Ali, Srbi neće po svaku cenu ući u novu vlast. Dogovor je moguć samo sa strankama koje će sprovoditi promanjinsku politiku u Hrvatskoj, kao i poštovanje onih zakona koji već postoje, ali se ne primenjuju - naglašava Stanimirović.

Mir u regionu je ključan

Osnivač SDSS-a Milorad Pupovac izjavio je da će tek odlučiti da li će sa nekom strankom ući u koaliciju, rekavši da za to postoje dva glavna uslova. Pupovac ističe dva osnovna uslova za njegovu podršku, i to normalizaciju odnosa sa susedima i da se manjinske stranke više pitaju za probleme svojih zajednica. Ali, dok je pre izbora rekao da se s Milanovićem (SDP) nema o čemu više razgovarati posle audio-snimaka na kojima vređa Srbe, za novog lidera HDZ ima reči hvale.
- Promenama u HDZ-u su se stekli uslovi za normalno stanje - kaže on.

I Miroslav Linta, predsednik Skupštinskog Odbora za dijasporu i Srbe u regionu, smatra da bi Srbi u Hrvatskoj morali da svoje eventualno učešće u Vladi uslove sa najmanje četiri ključna uslova.

- To su poštovanje imovinski stečenih i svih drugih prava za Srbe bez obzira na to da li žive u Hrvatskoj, dijaspori ili Srbiji. Zatim, sprovođenje ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, dakle upotrebu ćirilice i maternjeg jezika i proporcijalno zapošljavanje u državnim institucijama. Treći uslov je insistiranje da svi pojedinci ili grupe koje šire govor mržnje i vrše nasilje nad Srbima moraju biti adekvatno sankcionisani. Na kraju, Srbi bi morali da insistiraju na ekonomskom razvoju krajiškog područja, ali i da srpski kapital prestane da bude nepoželjan u Hrvatskoj - ističe Linta.

Tito i Franja čekali lidere

Predsednike vodećih stranaka u Hrvatskoj, HDZ-a i SDP-a Andreja Plenkovića i Zorana Milanovića ispred biračkih mesta dočekali su posebni "gosti". Bivši predsednik SFRJ Josip Broz Tito i prvi predsednik Hrvatske Franjo Tuđman napravljeni od kartona u prirodnoj veličini susreli su se sa glavnim kandidatima za mesto premijera Hrvatske. I dok je Plenković posle glasanja samo prošao pored njih, lider SDP-a spremno je stao između Tita i Tuđmana i slikao se uz širok osmeh. Kartonske likove postavila je redakcija dnevnog lista "24 sata".

2024 © - Vesti online