Ponedeljak 12.09.2016.
15:08
b92.net

Milanović se povlači posle poraza, ništa od "velike koalicije"

Reuters
Nije mu lako pao poraz na izborima: Zoran Milanović

- Posle jučerašnjih rezultata na vanrednim parlamentarnim izborima neću se ponovo kandidovati za predsednika SDP. Ne mislim da učestvujem na unutarstranačkim izborima i pozivam partijska tela da što pre raspišu izbore - rekao je on na konferenciji za novinare.

Lider Socijaldemokratske partije Zoran Milanović izjavio je na konferenciji za medije da posle izbora u Hrvatskoj neće doći do koalicije njegove SDP i HDZ. Takođe, rekao je i da ne postoji nikakva mogućnost koalicije sa Mostom, čak iako ta stranka zatraži razgovore. Time je ionako skoro izvesna stvar da će novu hrvatsku vladu napraviti HDZ i Most, postala za još jedan korak bliža. 

Osim toga, Milanović je rekao da je spreman da čestita lideru Hrvatske demokratske zajednice Andreju Plenkoviću na pobedi kada se njegovi saradnici izvini za sve klevete. Milanović je takođe dodao da neće kriviti građane za mali odziv na izborima. 

- Ne treba da se mudruje, zahvaljujem svima koji su nam dali podršku, ne zameram nikome. 

Prema preliminarnim rezultatima, Hrvatska demokratska zajednica je osvojila 61 mandat, a Narodna koalicija oko SDP 54. Most je treći sa 12, a Živi zid sa osam od 151 poslaničkog mesta u Saboru. 

Mnogi su za slab rezultat SDP-a na izborima okrivili upravo Milanovića i njegovu retoriku koja je podsećala na desničare i zbog koje su tradicionalni glasači njegove stranke ili glasali za nekog drugog ili na dan izbora ostali kod kuće. Zbog toga se i pominjala mogućnost njegove ostavke na mesto lidera stranke... 

Osim toga, zbog izjave Milanovića nakom proglašenja preliminarnih rezultata mnogi su pomislili da on želi "veliku koaliciju" HDZ i SDP. Time bi Most, stranka sa najvećim ucenjivačkim potencijalom, bio izbačen iz kalkulacija.

2024 © - Vesti online