Ponedeljak 12.09.2016.
08:44
Vestionline

"SAD nam svima navukle teroriste na vrat"

Reuters
Oland krivi SAD za jačanje terorizma u svetu

Oland je na Fejsbuku odao poštu žrtvama terorističkih napada izvedenih u SAD pre tačno 15 godina, ponovivši naslov koji je pariski "Mond" objavio na naslovnoj strani dan nakon napada u SAD: "Da, tog dana smo svi bili Amerikaci".

Međutim, francuski predsednik, čija se zemlja našla na udaru niza ekstremističkih napada u proteklih godinu i po dana, u nedelju je i oštro kritikovao odgovor SAD, javlja AFP. 

- Odgovor koji je američka administracija pružila na ove napade... daleko od toga da je iskorenio tu pretnju, već ju je proširio na druge oblasti. To jest na Irak - napisao je Oland.

On je dodao da iako je Francuska, posredstvom bivšeg predsednika Žaka Širaka, ispravno odbila da se pridruži intervenciji u Iraku koju je osudila, "ipak bila žrtva posledica haosa koji je uzrokovan".

Francuska agencija povezuje Olandove opaske sa usponom Islamske države koja je formirana od pripadnika Al Kaide u Iraku. Islamska država, koja se kasnije proširila na Siriju, naložila je ili preuzela odgovornost za više napada na Zapadu prošle godine, posebno u Francuskoj, koju je proglasila glavnom metom, podseća AFP.

2024 © - Vesti online