Nedelja 11.09.2016.
18:38
Vestionline, Tanjug

Haos u Grčkoj: Na Tasosu besne požari, u Argosu poplave

Twitter/Θωμας Τσουπρας
Vatrogasci već dva dana pokušavaju da ugase požar na Tasosu

Grčki predsednik Prokopis Pavlopulos je u telefonskom razgovoru sa gradonačelnikom Tasosa izrazio podršku lokalnom stanovništvu u ovom teškom momentu, obećavši da će učiniti sve što može da pomogne, prenosi agencija ANA.

Poplave

Na drugom kraju Grčke, obilne kiše su izazvale poplave, navodi ANA.

Poplavljen je grad Argos, gde je voda ušla u mnoge podrume i prizemlja kuća, a vatrogasci su evakuisali dve osobe.

Na Tasosu je održan sastanak kako bi se procenila situacija a na njemu je prisustvovalo više zvaničnika iz vlade kao i predstavnika lokalnih vlasti.

U gašenju požara učestvuje 120 vatrogasaca kao i mnogobrojni dobrovoljci i 80 vatrogasnih kola, a  angažovani su i avioni "kanaderi" i helikopteri.

Na ostrvu je proglašeno vanredno stanje, prenosi ANA.

Evakuisano je više planinskih sela, tako da nije bilo povređenih ili poginulih. Požar je, između ostalog, potpuno uništio na stotine hektara maslinjaka kao i stotine košnica i velike površine pod šumama.

A ukoliko imate nekog ko letuje na Tasosu, budite bez brige. Naime, kako je saopštio srpski konzul u Grčkoj Siniša Pavić, turisti na ovom ostrvu su bezbedni, požar još nije ugašen ali je lokalizovan.

- Obzirom da je vetar danas promenio pravac i da su vatrogasci lokalizovali požar u centralnom delu ostrva, turistička oblast je potpuno bezbedna - rekao je Pavić i dodao da je plamen naneo veliku stetu u samom centru ostrva.

2024 © - Vesti online