Nedelja 11.09.2016.
19:10
D. Petrović - Vesti

Srpski jelek na crvenom tepihu

Reuters
Sloboda, Emir i Monika u Veneciji

Nakon prikazivanja filma u venecijanskoj sali Grande, Kusta i ekipa filma dočekani su petnaestominutnim aplauzom publike. Čuveni reditelj nije ostao bez nagrade, a pripalo mu je priznanje Mladi Zlatni lav, koje mu je dodelio žiri sastavljen od mladih, budućih velikih umetnika koji u Kusti vide učitelja.

Sam dolazak Kusturice na crveni tepih Mostre izazvao je opštu pomamu među fotoreporterima i fanovima. A kako i ne bi kada se pojavio u društvu dve lepotice - Monike Beluči i Slobode Mićalović koja je u neobičnoj kreaciji svoje tetke Verice Rakočević dostojanstveno parirala italijanskoj lepotici.

Boba je nosila dugu, elegantnu crnu haljinu sa ručno rađenim jelekom od čistog srebra! Njen izgled upotpunio je ručno rađen nakit od zlata, bisera i dijamanata uklopljen sa torbicom starom 80 godina. S druge strane Monika je odabrala crnu, čipkanu haljinu dok je Kusta između njih dve u crnom smokingu i sa tompusom u rukama odgovarao na brojna novinarska pitanja.

- Monika je ikona današnjice koja je prihvatila moj poziv bez razmišljanja. Svi njeni filmovi do sada imali su veze sa impresijom lepog lica, a u mom filmu je pokazala mnogo više - rekao je Kusturica.

Raspoložena je bila i Monika Beluči, posebno kada su u pitanju srpski mediji, pa je novinare zapitkivala kako ocenjuju njene replike na srpskom jeziku, što za nju kao rođenu Italijanku nije bilo nimalo lako. Posebno što pred početak snimanja nije znala ni reč srpskog.

- Sve je to bio veliki izazov i tako retka prilika. Uradila sam sve što nisam do sada, jer je Kusta za mene napisao tako lep filmski lik - jake, ženstvene, moćne i zrele žene u akciji. Ova uloga za mene je bila poklon - rekla je Monika za beogradske medije. Ona je istakla da se nijednog trenutka ovom projektu nije pristupalo sa političke tačke gledišta, već isključivo umetničke.

Napadi Depardjea

Iz samo njemu znanih razloga francuski glumac Žerar Deparđe, ničim izazvan u intervju za italijanski dnevni list "Republika" žestoko isprozivao Kustu.
- Kusturica je jedan lažan lik, prevarant, lažov i licemer. On je sav jedna fikcija, iskonstruisani lik, želi da se pravi da je Ciganin, ali nije to, on je dete buržujskih roditelja, nije umetnik iz naroda kakvim želi da se predstavi. On je jedan užasan lik, jedna potpuna farsa - sasuo je lavinu uvreda francuski glumac na račun Kusturice.

- Rat je samo okruženje za ljubavnu priču. Ako u filmu i ima nasilja, ono je predočeno na poetičan i maštovit način. To je ljubavna priča dvoje ljudi koji više nisu mladi. Ljubav i senzualnost su stvar energije, a ne godina, i to mi se najviše dopalo. To je predivna poruka koju Kusturica šalje kroz ovaj film - dodala je Belučijeva. Ona je imala samo reči hvale za Kusturicu i kao reditelja i kao direktnog partnera i glumca u filmu. Priznaje da nije bilo lako, ali je zahvalna što je imala priliku da sarađuje sa profesionalcem kakav je Emir Kusturica.

Odgovor Kusturice

- Zamislite kada bih ja rekao za Depardijea - da je raspadnuti alkoholičar, prevarant koji je zbog poreskih olakšica, a ne iz ljubavi prema ruskoj kulturi, uzeo ruski pasoš, da je nemoralna drtina koja ne može da izdrži istinu kako Rusi vole moje filmove i muziku koju sviram, kao uostalom i Francuzi. Zamislite kada bih ja za Depardjea rekao da se od dopadljivog mladića pretvorio u bačvu i da nema pintera koji bi mogao da zapuši sve rupe na koje curi ta mešina, da svoje radničko poreklo potvrđuje tako što glasa za Sarkozija a kada završi reklamu za špagete krade posuđe od rekvizitera. Čak i kada bih tako mislio, ne bi bilo dobro da to izgovorim! - odgovorio je Kusturica na prozivke Depardjea.

2024 © - Vesti online