Ponedeljak 12.09.2016.
04:12
B. Đokić - Vesti

Kina jedina može da zauzda Kima

Reuters
Nuklearna proba Severne Koreje izazvala jak zemljotres

Stalne pretnje ratom sa SAD i nuklearne probe doskora su nailazile na osude gotovo isključivo Južne Koreje, Japana, SAD, EU, ponekad Rusije. Međutim, sve više ponašanje režima u Pjongjangu nailazi na oštre osude Pekinga. Razlog za to je vrlo jednostavan. Vlast u Pekingu pokušava da se brine za milione svojih i dalje jako siromašnih građana i Kini nisu potrebni sukobi.

Za sve "kriva" Amerika

Sve jaču retoriku Kim Džong Una pojedini stručnjaci tumače sve većim strahom za opstanak režima. To tumače i nedavnom odlukom da se zabrane sarkazmi. Dokle paranoja dolazi, pokazuje i da je zabranjena popularna izreka "Za sve ovo je kriva Amerika". Kako je objasnio jedan severnokorejski obaveštajac, to je učinjeno, jer se sve više ova izreka koristi ironično.

Svako zveckanje oružja iz Pjongjanga i nuklearne probe daje više argumenata Južnoj Koreji i Seulu da od svog saveznika SAD, koji im garantuje bezbednost, zatraže još više oružja i bolju zaštitu.

Seul uporno traži da SAD razmeste protivraketne sisteme na poluostrvo, kako bi od nuklearnih raketa iz Severne Koreje branile ne samo ostatak poluostrva, već i Japan, Tajvan, pa i same SAD. Tome se oštro protivi Kina.

Ukoliko bi SAD razmestile protivraketni štit u Južnoj Koreji ili Japanu, time bi automatski i kineske rakete bile "onemogućene" da pogode svoje ciljeve. Ovim bi kineska vojna moć i uticaj bili znatno umanjeni u regionu, pogotovo Južnog kineskog mora, gde traju velike tenzije zbog razgraničenja teritorijalnih voda bogatih naftom.

To je jedan od glavnih razloga zbog čega Peking, prvo tiho, ali sada sve glasnije, upozorava Pjongjang da prestane sa provokacijama. Ali je Kina svakako mogla da zaustavi nuklearni program Pjongjanga, jer je Severna Koreja potpuno zavisna od Pekinga, od kojeg dobija sve, od energenata do hrane i mašina.

Kim Džong Un, da li namerno ili ne, uspešno provocira velike, koji pokazuju sve manje strpljenja za njega. On provociranjem SAD kako bi održao svoju vlast rizikuje u stvari sukob velikih sila, koji umnogome prevazilazi važnost same Severne Koreje i režima u Pjongjangu.

2024 © - Vesti online