Ponedeljak 12.09.2016.
02:12
Đ. Barović - Vesti

Od stihije drhtala i dijaspora

Twitter/Θωμας Τσουπρας
Pakao na zemlji: Žestoka borba sa požarima

Generalni konzul Srbije u Solunu, Siniša Pavić, izjavio je za Tanjug da su svi srpski turisti, i oni iz Srbije, ali i iz dijaspore, dobro, te da nema mesta panici.

- Generalnom konzulatu se javljaju zabrinuti prijatelji i rodbina, a mi smo u stalnom kontaktu sa srpskom dijasporom, predstavnicima agencija i grčkim vlastima. Požari su pod kontrolom, ali i dalje nisu ugašeni. U pojedinim delovima ostrva ima dima i pepela koji se širi, što je izazvalo uznemirenje među gostima, ali ne i paniku - kazao je Pavić.

Grčki mediji su prethodno izvestili da na Tasosu bukte požari zbog čega su evakuisana dva sela - Kazaviti i Sveti Pantelejmoni. Uzrok požara su najverovatnije gromovi u oblastima Rahoni, Prinos, Alikes i Limenarija, a u gašenju je učestvovalo 106 vatrogasaca iz Kavale i Elefterupolija sa 37 vozila, a angažovane su i jedinice vojske iz Larise i Komotinija.

Vatrogasci dežuraju

- Usled jakog nevremena praćenog grmljavinom, do požara je došlo nakon udarca groma u blizini manastira Hilandar, u pravcu brda Jerisos. Vatrogasci su i dalje prisutni na tom lokalitetu, ali prema našim informacijama taj požar je lokalizovan, a vatrena stihija nije pretila manastiru - rečeno je "Vestima".

Alarmantne informacije su stizale i iz okoline manastira Hilandar na Svetoj gori. Međutim, kako je "Vestima" rečeno u Konzulatu u Solunu, policija i vojska uspeli su da lokalizuju požar koji se razbuktao u subotu uveče.

U akciji gašenja je učestvovalo 36 vatrogasaca sa 14 vozila, kao i 44 volontera i dva helikoptera, ali, kako je "Vestima" rečeno, vatra ipak nije pretila nijednom od hilandarskih svetinja, kao ni pratećim objektima.

2024 © - Vesti online