Subota 10.09.2016.
22:28
blic.rs

Da li to Putin trguje sa Zapadom: Ja vama Kosovo, vi meni Krim?!

Reuters
Ruski predsednik brani interese Moskve: Vladimir Putin

Ruski predsednik je izjavio da Zapad ne želi da prizna volju naroda na Krimu, kao što čini u slučaju Kosova.

- Kada se sete Krima, pokušavaju da ne primete da je volja naroda koji živi na Krimu, gde su 70 odsto njih etnički Rusi a ostali govore ruski kao maternji jezik, bila da se pridruže Rusiji. Prosto pokušavaju da to ne vide. Na jednom mestu, na Kosovu, vi možete koristiti volju naroda, ali ne i ovde - rekao je Putin za “Blumberg” i dodao da se ništa ne može uraditi protiv volje naroda, kao i da neki od ruskih partnera to izgleda ne razumeju.

Analitičar Dušan Janjić objašnjava da Putin brani princip koji se tiče ruske politike i interesa Moskve.

- Na nivou načela, samoopredeljenje na Kosovu i na Krimu je ista stvar. Putinova izjava je ponuda za nagodbu oko statusa Kosova - navodi Janjić.

On kaže da izjava ruskog predsednika doslovno znači - ako vi nama priznate Krim, imaćete odrešene ruke da sa Kosovom radite šta želite.

Janjić podseća da ovo nije prvi put da Putin daje ovakve izjave i zato ne treba nikoga da iznenađuje.

- Pitanje je vremena kada će Rusija odblokirati pitanje Kosova u Savetu bezbednosti, kao i koliko će taj postupak naplatiti od Zapada - tvrdi Janjić.

On kaže da je Putin veoma efikasan kada je reč o odbrani ruskih interesa i da je njegov rejting u usponu. Mirovni ugovor koji se oko Sirije sprema je, kako navodi, prilika da se namire manja pitanja, a za Rusiju Kosovo to svakako jeste.

- Mada je više puta ovakve stvari izjavljivao, utisak je da se ova izjava bolje čuje i u Vašingtonu i u Beogradu - navodi Janjić uz komentar da su sve prethodne vlasti, i Koštuničina i Tadićeva, svoju odgovornost skrivale iza ruskog veta i da nas je to mnogo koštalo u energetskom, ekonomskom i svakom drugom smislu:

- Dali su nešto ni za šta - slikovit je Janjić.

Metoda svršenog čina

Što se tiče Krima i Kosova, zajedničko im je i to što je u oba slučaja primenjena metoda svršenog čina. Srbija ne priznaje Kosovo, baš kao ni Ukrajina to što je Krim pripojen Rusiji, međutim, situacija na terenu je faktički takva da Kosovo u najvećoj meri funkcioniše kao samostalna država, članica međunarodnih organizacija (osim UN) i učesnica svih sportskih takmičenja, a Ukrajina nema ama baš nikakva ovlašćenja na Krimu.

Diplomata Ninoslav Stojadinović kaže da je premijer Vučić dosad uspešno žonglirao između EU i SAD i Rusije. Međutim, postavlja se pitanje koliko će dugo tako moći:

- Ova izjava oko Krima je možda trenutak istine. Kad-tad ćemo morati da se suočimo s realnošću da moramo da se opredelimo i u vezi sa poglavljem 35 i u vezi sa sankcijama Rusiji, a onda neće biti ni podrške oko Kosova, niti oko RS.

2024 © - Vesti online