Četvrtak 15.10.2009.
19:25
Tanjug

BiH nestalna članica Saveta bezbednosti

Mandat novih pet nestalnih članica UN počeće 1. januara 2010. godine i trajaće dve godine. Nove članice, koje su unapred predložile regionalne grupe, zameniće Hrvatsku, Libiju, Burkinu Faso, Kostariku i Vijetnam.

Diplomate se nadaju da će izbor BiH i Libana pomoći u jačanju njihovih krhkih institucija, preneo je Rojters, ukazujući da Savet bezbednosti pažljivo prati situaciju u tim zemljama zbog nerešenih političkih i bezbednosnih pitanja.

"Iskustvo koje će poneti iz SB UN pomoći će jačanje njihovih nacionalnih vlada u donošenju odluka u međunarodnim pitanjima", rekao je britanski ambasador Džon Sojers.

Na jugu Libana raspoređeno je oko 12.500 pripadnika mirovnih snaga UN, zbog ranijih sukoba sa Izraelom, dok se u BiH, posle rata devedesetih godina prošlog veka, nalaze snage Evropske unije, podsetila je britanska agencija.

Novoizabrane zemlje ovim postaju članice 15-članog Saveta bezbednosti - tela UN koje ima ovlašćenja da uvodi sankcije i raspoređuje mirovne snage u svetu. One, za razliku od pet stalnih članica, nemaju pravo veta, ali imaju određena ovlašćenja jer je za usvajanje rezolucija neophodno devet glasova "za".

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija u Njujorku je najvažnije telo UN-a

Pet stalnih članica sa pravom veta su SAD, Rusija, Kina, Velika Britanija i Francuska.

Da bi neki kandidat osvojio mesto u Savetu bezbednosti, treba da dobije podršku najmanje dve trećine od ukupnog broja zemalja članica UN, odnosno 128, od 192 zemlje.


 

2024 © - Vesti online