Subota 10.09.2016.
18:41
b92.net

Oružje kojim se Rusi ponose

wikipedia.org/Vitaly V. Kuzmin
Sve više zemalja zainteresovano za sistem S-400

Oko kralja Bahreina velika gužva kome ruski ministar odbrane Sergej Šojgu i vice premijer Dmitrij Rogozin lično pokazuju S-400, zenitno raketni sistem na izložbi naoružanja Army 2016. Za kupovinu S-400 već se vode pregovori sa Indijom i Kinom.

Stranim delegacijama poput Bahreina i drugim posetiocima demonstriraju se na obližnjem poliginu Alabino tehničke i borbene mogućnosti tenkova, oklopnih vozila i raketnih kompleksa. Proizvođači kao što je Uralvagonzaovod, jedan od najvećih proizvođača tenkova i oklopnih vozila u svetu, pokazuju i nove modele za koje se nadaju da će se dobro prodavati.

Izvoz

U 2014. Rusija je izvezla naoružanje u vrednosti od oko 10 milijardi dolara, u 2015. za 13 milijardi, a ove godine predstavnici Rosoboroneksporta su za RIA Novosti izjavili da će vrednost prodatog oružja biti 15 miliajrdi dolara.

- To je borbeno vozilo pešadije sa topom kalibra 57 miliematara i po svojim karakteristikama značajno je bolje od svega na tržištu sada. Sa velikog rastojanaj probija okopna vozila uključujuća i ona velike mase - kaže Aleksej Križin, Centralni naučni institiut "Burevestnik".

Ovo borbeno vozilo pešadije umesto gusenica ima točkove, što ga čini daleko pogodnijim za pustinjske uslove. Naime, iako je najveći kupac svog ruskog naoružanja ruska vojska, izvoz ruske vojne tehnike i lakog naoružanja za sve rodove vojske se u s poslednjih deset godina utrostučio a pustinjske zemlje su značajni kupci. Najveća promocija na svetkosm nivou je ipak operacija u Siriji.

- Rusko oružje je više puta pokazalo koliko je efikasno. Svake godine prolazi ozbiljan ispit tokom opštirnih manevara i iznenadnih provera bojeve gotovosti. Sebe je odlično preporučilo i u vojnoj operaciji u Siriji - Sergej Šojgu ruski ministar odbrane

Zenitnoraketni sistem S-400 ruska vojska koristi u Siriji gde je demonstrirala u borbi i karakteristike lovca bombardera SU-34 sa nadimkom Pače. Svet su obišle fotografije ruskih deminera u zaštitnim kombinezonima ruske proizvodnje.

- Lakši je, ima veliku otpornost na gelere, i štiti i od proboja, ima sistem hlađenja. Ono je testirano i usavršavano tokom antiterorističkih operacija u Rusiji i korišćeno je u Palmiri - kaže Denis Marčuk, "FORT Tehnologija".

- Ako se oružije negde primenjuje i pokazuje kao efikasno onda je to mislim velika reklama tog oružja i naše fabrike koja ga pravi - kaže Aleksej Križin, Centralni naučni institiut "Burevestnik".

2021 © - Vesti online