Nedelja 11.09.2016.
06:12
B. Grujić - Vesti

Zbog Tesle i Pupina zavoleo Srbiju

B. Grujić
Adrijan David Čeok, inženjer iz Malezije

Adrijan Čeok je u Zrenjanin stigao na poziv profesora s ovdašnjeg Fakulteta, na čelu sa dr Brankom Markoskim s kojim je često u kontaktu. Posebno je interesantno da je ugledni svetski predavač svoje predavanje održao besplatno, iako se u svetu ovakvi javni nastupi skupo naplaćuju!

Objašnjavajući kako to da gostuje baš u Zrenjaninu, profesor Čeok je istakao fantastičnu i blisku prijateljsku saradnju sa zrenjaninskim fakultetom, ali je naglasio da njegova želja da poseti upravo Srbiju datira od mnogo ranije.

- Razlog tome je veliki naučnik Nikola Tesla, o kojem sam puno čitao i slušao, a zbog kojeg sam zavoleo i Srbiju i čiji me naučni rad veoma zainteresovao. Spletom okolnosti, saradnja s profesorom i kolegom iz Srbije, s kojim u Maleziji treba da radim na jednom istraživanju, najviše je doprinela odluci da dođem u Srbiju i, konkretno, u Zrenjanin. Naravno da me je zainteresovala i priča o drugom velikom srpskom naučniku Mihajlu Pupinu, koji je rođen u Idvoru, nedaleko od Zrenjanina. Nosim predivne utiske o idiličnom gradu u kojem žive ljubazni i srdačni ljudi, a takav je upravo bio i doček gradskih čelnika u Gradskoj kući, koji su upriličili prijem za mene. Obećavam da ću sigurno ponovo doći u Zrenjanin jer bih voleo da posetim spomen muzej i rodnu kuću Mihajla Pupina u Idvoru - naglasio je Adrijan David Čeok.

2024 © - Vesti online