Subota 10.09.2016.
14:10
Vestionline

"Žrtve Jasenovca - sveci celog pravoslavlja"

commons.wikimedia.org/PetarM
I posle ovoga, Hrvati nekome drže lekcije

- Budite pod krošnjom srpskih mučenika, tog drveta blagoslovenih Srba - rekao je carigradski patrijarh i pozvao pravoslavne Srbe da idu putem svojih očeva, junaka i svetaca.

- Samo ćete tako zadobiti venac slave kakav nosi nebrojeno mnoštvo jasenovačkih žrtava nacističkog totalitarizma iz Drugog svetskog rata - kazao je patrijarh Vartolomej.

Patrijarh vaseljenski i carigradski Vartolomej i patrijarh srpski Irinej služili su u subotu, povodom obeležavanja 75 godina od stradanja Svetih mučenika jasenovačkih, svetu arhijerejsku liturgiju u hramu Rođenja Svetog Jovana Krstitelja u Jasenovcu.  

Patrijarh Vartolomej je pozvao vernike da nikad ne zaboravljaju svoje mučenike, koji ne mogu biti povod za osvetu nego za mir.

Slavonski episkop Jovan u svom pozdravnom govoru istakao je da je ne samo Jasenovac, nego i svako selo oko Jasenovca, i svaka šuma, puna žrtava srpskih mučenika.

Pravoslavnoj liturgiji, koja je počela isticanjem 700.000 srpskih žrtava u logoru Jasenovac, prisustvovali su i mnogi episkopi iz Srbije, BiH, Crne Gore i Hrvatske, među kojima i episkop Amfilohije i zagrebački Porfirije, prenela je Hina.

Liturgiji su prisustvovali i politički predstavnici Srba u Hrvatskoj, Milorad Pupovac i Vojislav Stanimirović.

2024 © - Vesti online