Nedelja 11.09.2016.
01:30
Vestionline

Zdravlje na usta ulazi: Jedite ovo i nećete se razboleti

pixabay.com
S belim lukom nema greške

S obzirom da je kraj leta, i da nam se jesen polako približava, opalo lišće i sve hladnije vreme nije jedina stvar koja nas na asocira na to godišnje doba, već i sezona gripa i virusa. Evo koje namirnice obavezno da konzumirate, jer će one dodatno ojačati vaš imunitet, i virus vam neće moći ništa.

Zova
Zova je bogata antioksidansima i pomaže u borbi protiv upala. Ispitivanja pokazuju da sok od zove pomaže u zaustavljanju širenja virusa gripa. Poznata je kao stari narodni lek.

Šampinjoni
Nemojte odbacivati pečurke kao slabo hranljive: šampinjoni sadrže mineral selenijum i antioksidanse. Nizak nivo selenijum u organizmu se povezuje sa povećanim rizikom razboljevanja od gripa, a antioksidansi usporavaju starenje organizma. Šampinjoni sadrže B vitamine riboflavin i niacin, koji su bitni za imunitet svakog čoveka. Takođe, gljive su generalno dobre u borbi protiv virusa, bakterija i tumora.

Kupus
Kupus je bogat vitaminom C i glutaminom koji jačaju imunološki sistem. Ono što je dobro kod kupusa je to da je jeftin i lako dostupan za vreme zimskih meseci kad mu je sezona. Dodavanjem kupusa (belog, crvenog) u supu i paprikaš povećavate unos antioksidanata u vaš organizam i hranljivu vrednost vašeg obroka.

Bademi
Šaka badema pomaže da povratite vaš imuni sistem od posledica stresa. Preporučena dnevna količina badema od 1/4 šoljice je dovoljna da pokrije skoro 50 odsto dnevne potrebe organizma za vitaminom E koji podiže imunitet. Takođe, bademi sadrže B vitamine – riboflavin i niacin koji vam pomažu u oporavku od stresa.

Grejpfrut
Grejpfrut je bogat vitaminom C i flavonoidima – prirodnim, hemijskim jedinjenjima koja čuvaju imunitet. Ako niste ljubitelj grejpfruta, probajte pomorandže ili mandarine.

Jogurt
Jedna šolja jogurta dnevno smanjuje mogućnost da navučete prehladu. Kada kupujete jogurt, pogledajte listu aktivnih kultura na etiketi. Takođe, vidite da li jogurt sadrži i vitamin D. Nedavna istraživanja su pokazala da postoji veza između niskog nivoa vitamina D u organizmu i povećanog rizika od dobijanja prehlade i gripa.

Beli luk
Beli luk je bogat antioksidansima koji pomažu u zaštiti imunog sistema naročito od štetnog dejstva bakterije H. pilori, koja se vezuje za čireve i stomačni tumor. Savet za kuvanje: beli luk oljuštite, iseckajte i ostavite jedno 15 do 20 minuta da odstoji pre kuvanja kako bi aktivirali enzime koji jačaju imuni sistem.

Spanać
Spanać je veoma hranljiv. Sadrži folat, koji pomaže organizmu u pravljenju novih ćelija i popravci DNK. Takođe, spanać sadrži vlakna, antioksidanse i vitamin C. Jedite spanać kao sirov ili blago skuvan kako bi izvukli najviše koristi od njegovih lekovitih svojstava.

2024 © - Vesti online