Petak 09.09.2016.
18:08
Vestionline, Sputniknews.com

Rusija: NATO zaustavljen (VIDEO)

Reuters
Velike ruske vojne vežbe na jugu zemlje: "Kavkaz 2016"

- Na najvećim vojnim vežbama ruske armije na jugu zemlje za poslednjih godinu i po dana, "Kavkaz 2016", čiji je cilj bio "zaustavljanje NATO-a", uništen je uslovni protivnik - izjavio je ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu.

Vežbe na teritoriji Južnog federalnog okruga, u akvatoriji Crnog i Kaspijskog mora počele su 5. septembra, u njima učestvuje 12.500 vojnika, najnovija tehnika, avijacija i flota. Odradjen je scenario široke operacije odbijanja protivnika, koji je ušao u zemlju i krenuo u napad.
Sistem S-400 je na manervima uništilo na nebu uslovne ciljeve. Baterije raketnih kompleksa "Bal" i "Bastion" uništile su ciljeve nad vodom. Podmornica na elektro i dizel pogon "Novorosijsk" je krstarećom raketom gadjala grupu brodova uslovnog protivnika, prenosi Tas.

Za špijunažu s neba korišćene su bespilotne letice "Orlan" i "Forpost", koje su isprobane u Siriji.
Šojgu je lično pratio vežbe, zbog kojih je Ministartsvo spoljnih poslova Ukrajine uložilo protest, navodeći da Krim ne pripada Rusiji.

- Vojni poligon "Opuk" na jugu Rusije, na poluostrvu Krim, pretvorio se u pravo bojno polje... Leteli su projektili, rakete, pucalo se na sve strane - na kopnu, na moru, u vazduhu... Misija je ispunjena, zadatak je ispunjen - neprijatelj je odbijen" -  tako je novinar Sputnjika opisao vežbu "Kavkaz 2016".

2024 © - Vesti online