Petak 09.09.2016.
17:40
Tanjug

Vulin usred Zagreba: Genocid nad Srbima počinio ustaški pokret u NDH

Tanjug
Konferencija o holokasutu u Zagrebu: Vulin u društvu srpskog i vaseljenskog patrijarha

- To neme veze sa politikom - rekao je Vulin novinarima posle konferencije koju je otvorio patrijarh vaseljenski Vartolomej u srpskoj pravoslavnij gimnaziji, dodajući da samo istina o Jasenovcu može da pomogne žrtvama i da se takav užas više ne ponovi.

Ministar je istakao da je patrijarhu Vartolomeju sa kojim se susreo i razgovarao u Zagrebu poklonio ikonu svetog novomučenika Vukašina jasenovačkog, koji je simbol stradanja srpskog naroda u Jasenovcu.

- Užas Jasenovca, Jadovna nikada više ne sme da se ponovi - nagalsio je ministar.

Govoreći o dolasku partijarha Vartolomeja u Zagreb na konferenciju "Novomučenici: perspektiva II", Vulin je izrazio zadovoljstvo što je taj skup organizovan i što su došli ljudi iz celog sveta.

- Želim da zahvalim njegovoj svetosti patrijarhu vaseljenskom za veliki doprinos i brigu o ranama srpskog naroda, brigu o genocidu koji je izvršen nad Srbima, Jevrejima, Romima na prostoru NDH - istakao je Vulin.

Medije iz Zagreba je interesovalo i zbog čega je baš ministar za rad prisustvovao današnjem događaju, na šta je Vulin odgovorio da se u okviru njegovog ministarstva vodi računa o očuvanju i negovanju antifašističkih tradicija srpskog naroda i oslobodilačkih ratova.

- Shodno tome, moj zadatak je da budem baš ovde i sve što ima veze sa očuvanjem tradicije i sve što ima veze sa potvrdom našeg antifašističkog stava upravo je moj zadatak - naglasio je Vulin.

On je istakao da je došao da se još jednom pokloni jasenovačkim žrtvama i da svako ko ima tu potrebu treba danas da bude ovde.

2024 © - Vesti online