Petak 09.09.2016.
17:10
Vestionline

Amerikanac opleo po svojima: Optužuju Rusiju, a sami rade šta im se hoće!

Reuters
Dok upiru prstom u druge, SAD sebi dale za pravo da se mešaju u sukobe koji su miljama daleko od njihove teritorije

Američki "jastrebovi" smatraju da je intervencija Rusije u sukobu u Siriji nečuvena, mada se Sirija nalazi na manje od hiljadu kilometara od južne granice Rusije.

Vladajuća porodica Asad je, takođe, odavno jedan od političkih saveznika Moskve, objašnjava Karpenter za portal "Nacionalni interes".

On ukazuje da SAD optužuju Rusiju i druge zemlje za provokacije, premda bi se upravo njihovo ponašanje moglo nazvati provokativnim.

Karpenter skreće pažnju na činjenicu da američke oružane snage deluju daleko od svoje teritorije, dok za provokacije optužuju one zemlje u čiju zonu interesa ulaze i same.

- To je tema na koju nailazimo previše često, ideja o tome da su sva delovanja SAD na međunarodnoj sceni ne samo prihvatljiva, već i takva da treba da budu izvan svih pitanja i kritike - naglašava Karpenter.

Kao primere on navodi situaciju sa Rusijom u Siriji i baltičkim zemljama, sa Iranom u Persijskom zalivu, kao i sa Kinom u Južnokineskom moru.

I u baltičkim zemljama Vašington sprovodi iste takve dvostruke standarde.

- Amerika se više puta žalila da ruski brod ili avion remeti aktivnost američkih brodova, ali njenim predstavnicima nije padalo na pamet da Moskva ima sve razloge da prisutnost Amerikanaca u neposrednoj blizini Rusije smatra za pretnju - navodi Karpenter.

On ukazuje na činjenicu da postoji stav da nikakva vojna delovanja SAD ne mogu biti posmatrana kao provokativna i da to traje već godinama.

- Takav pogled iz SAD prisutan je čak i kada američke oružane snage deluju u neposrednoj blizini drugih velikih sila - ističe Karpenter.

2019 © - Vesti online