Subota 10.09.2016.
03:00
J. L. Petković - Vesti

Zastrašivanje Srba pokušajem otmica

A. Čukić
Policija ne štiti noi decu: Svetislav Ivanović

Tri učenice, starosti 11 i 12 godina, vraćale su se iz škole u četvrtak uveče, kada su ih oko 18 časova presreli muškarci u tamnoplavom golfu kosovskih tablica. Obratili su im se na albanskom jeziku, pozivajući ih rukom da uđu u vozilo. U tom trenutku pojavio se policajac u civilu, koji je nakon posla izveo psa da prošeta glavnom ulicom.

- Vraćale smo se iz škole i odjednom se naglo zaustavio auto. Dvojica muškaraca su počela nešto da pričaju na albanskom i pokazuju rukom da uđemo u kola. Uplašile smo se. Čim se pojavio komšija sa psom, seli su u auto i odvezli se - ispričala je jedna od devojčica, a preneo RTV Puls iz Šilova.

Serija napada

Pre tri godine, u selu Stanišor trojica maskiranih napadača pretukla su Marka Stankovića iz Gornjeg Kusca. Prošle godine, povređena su četvorica srpskih dečaka, starosti između 12 i 16 godina. Dok su se vraćali kući pojurila ih je osoba, mlateći drvetom na kome je bio ekser.

Majka jedne od devojčica, Nataša Stević je potrešena. Brišući suze ponavlja da treba nešto preduzeti.

- Ne daj bože da je bilo nešto, gde da tražimo dete? Kao roditelj stvarno ne znam šta da kažem. Muž je bio kod kuće i odmah je otišao da ih pokupi, a šta bi bilo da nije. Treba nešto da se preduzme, a do sada niko ništa nije preduzeo. Bar da imaju neki minibus da ih preveze do kuće kada uveče idu kući - kaže majka.

Devojčice pohađaju školu u susednom selu Gornje Kusce, i do tamo svakodnevno prelaze oko kilometar i po peške. Postojao je autobus koji ih je prevozio, ali već godinu i po dana ne saobraća. Meštani tvrde da nije prvi put da nepoznata lica presreću devojčice u Stanišoru, kao i da im svaki put upućuju neprimerene poruke. Od policije se, dosadašnja praksa je pokazala, ne očekuje pomoć.

- Meštani Stanišora su zastrašeni, a ovo je unelo dodatni strah među ljude, pogotovu mlade. Razgovarao sam i sa policijom i sa javnim tužiocem koji mi je rekao da ne postoje dokazi da je nešto loše urađeno devojčicama. U dogovoru sa policijom ćemo povećati broj policajaca na Deonici kojom idu deca - kaže za "Vesti" Svetislav Ivanović, gradonačelnik Novog Brda.

2024 © - Vesti online