Petak 09.09.2016.
16:19
Vestionline

Duterte opet u pravu: Ban Ki Mun je budala

Reuters
Nastaviće kampanju protiv kriminalaca,  prema kojima nema milosti: Rodrigo Duterte 

Duterte koji je poznat po teškim rečima, izazvao je skandal ove nedelje na regionalnom samitu u Laosu pošto je Obamu nazvao "kučkinim sinom".

Obama je potom otkazao sastanak s njim, ali se ipak sutradan kratko sastao s filipinskim kolegom.

Duterte, koji se nalazi u poseti Džakarti, rekao je da izraz "putangina" (kučkin sin) ne treba "bukvalno shvatiti" jer je to "uobičajeni izraz koji svi koriste".

Prema njegovim rečima, to se nije odnosilo na samog Obamu već Stejt department koji je ranije izrazio zabirnutost zbog stanja ljudskih prava na Filipinima gde je početkom leta pokrenuta žestoka kampanja protiv droge i krijumčara.

Procenjuje se da je ubijeno oko 3.000 ljudi tokom policijskih operacija.

- Zaista sam ljut zbog pretnji o pitanju ljudskih prava. To je greška ovih budala iz Stejt departmenta -  rekao je Duterte i dodao da je sve to objasnio Obami tokom kratkog sastanka.

Ujedinjene nacije su takođe izrazile zabrinutost zbog ljudskih prava na Filipinima, zbog čega je Duterte rekao da je Ban Ki Mun na spisku osoba koje je vređao.

- Sebi sam rekao da je on (Ban) samo još jedna budala... Nastaviću kampanju protiv kriminalaca prema kojima nemam milosti - dodao je filipinski predsednik.

Duterte (71), advokat po struci, došao je na vlast krajem juna posle predizborne kampanje tokom koje je obećao da će se obračunati s desetinama hiljade kriminalaca u zemlji tako što će ih ubiti i da se neće obazirati na parlament.

Filipinski predsednik je pre izbora vređao poglavara Rimokatoličke crkve Franju kojeg je nazvao "kučkinim sinom", jer je njegova povorka tokom posete 2015. izazvala saobraćajnu gužvu u Manili.

2024 © - Vesti online