Subota 10.09.2016.
01:00
Đ. Barović - Vesti

Nada Tolimir za "Vesti": Generala ubilo ukidanje terapije

Tanjug
Pod zastavom i na večni počinak: Sahrana generala Tolimira

Tolimir je preminuo u Pritvorskoj jedinici Ševeningen naočigled ostalih pritvorenika i stražara, mada su vlasti u Beogradu, kao i njegov advokat, prethodno u nekoliko navrata tražile da on bude hitno prebačen na lečenje u Srbiju, ali se Tribunal oglušio o tu molbu.Holandski standard

Istraga je naložena dan posle njegove smrti. A u sada objavljenom izveštaju predsedniku Mehanizma međunarodnih krivičnih tribunala Teodoru Meronu o okolnostima Tolimirove smrti, sudija Vagn Junsen kome je istraga poverena navodi da je Tolimir u pritvorskoj jedinici u Hagu mogao da uživa isti standard zdravstvene nege kakav je dostupan i u državi domaćinu.

Nije bio monah već oficir

Nada Tolimir kaže i da joj smeta što mnogi tvrde da se njen suprug u zatvoru ponašao kao monah.
- To nije tačno. On se u zatvoru ponašao kako je bilo moguće, ali me boli što ljudi zaboravljaju da je on bio častan i čestiti oficir, general Vojske Republike Srpske i jedan od tvoraca Dejtonskog sporazuma - ističe supruga generala Tolimira.

Čudno objašnjenje

U delu kojim se bavio Holandski forenzički institut stoji da su holandske vlasti zaključile da se Tolimirova smrt može "na zadovoljavajući način objasniti srčanim oboljenjem", navodi se u ovom dokumentu.

Međutim, zaprepašćuje da se ova istraga apsolutno nije bavila činjenicom da je Tolimiru samo četiri dana ranije zatvorski lekar dr Pol Falken samoinicijativno ukinuo kardioterapiju!

Upravo ovaj podatak za "Vesti" otkriva Nada Tolimir, supruga preminulog generala VRS.

- Ne verujem u zvaničnu verziju smrti mog supruga, ali nemam dokaza da to i dokažem. Međutim, neverovatno je da u ovom izveštaju nisu bavili činjenicom da je zatvorski lekar, Pol Falke, samoinicijativno prekinuo terapiju mom suprugu od dva leka za srce koja mu je prepisao kardiolog koji ga je i operisao i ugradio pejsmejker. Četvrti dan pošto mu je ta terapija ukinuta, Zdravko je preminuo - ističe ogorčeno Nada Tolimir.

S pejsmejkerom žive godinama

Ona dodaje da je preko advokata zahtevala od Haškog tribunala da ispita sve okolnosti zbog čega je njenom suprugu, bez jasnog razloga, lekar opšte prakse iz Haškog tribunala ukinuo terapiju koju je propisao lekar specijalista!

- I drugim ljudima se ugrađuje pejsmejker, pa sa tim žive godinama, a ne umiru mesec dana posle operacije ili im se tada menja terapija. Međutim, nikoga izgleda nije zanimalo zbog čega je dr Falke to uradio, mada svi znaju da se on ovako nije ponašao samo prema mom suprugu, već prema svim Srbima koji su u Hagu. Evo, sada maltretira i generala Mladića i niko ništa ne čini da to zaustavi - kaže ogorčeno Nada Tolimir.

Ona priznaje da će je do kraja života proganjati pitanje da li bi general Tolimir doživeo ovakvu sudbinu da je Haški tribunal odobrio zahtev da za privremeno lečenje u Srbiji.

- Ne mogu da budem nepoštena i kažem da u Pritvorskoj jedinici nisu bili dobri uslovi za boravak ili da osoblje nije bilo korektno, posebno prema Zdravku od kada je oboleo. Ali, bilo koji smeštaj na svetu ne može da se poredi s onim kod kuće i valjda je to sasvim jasno - zaključuje Nada Tolimir.

Spremam se za carstvo nebesko!

U poslednjem pismu koje je napisao, general Zdravko Tolimir je bukvalno predvideo tragičnu sudbinu.
"Vesti" su februara ove godine jedine objavile pismo koje je samo nekoliko nedelja pred smrt uputio Dragoljubu Kunarcu, Srbinu iz Bosne koji u Nemačkoj izdržava dugogodišnju hašku kaznu.
U tekstu pisanom rukom, general Tolimir otkriva da je samo u 2015. godini imao čak pet srčanih udara zbog čega vreme provodi uglavnom u krevetu.
- Šetati ne mogu bez kolica za hodanje i održavanje tela. Krećem se samo u nužnim potrebama od ćelije do kuhinje i na sveži vazduh u dvorište i za šetnju iza zgrade u koju smo smešteni. Živa glava, gotovo imanje, što bi rekli onemoćali stari ljudi. Uglavnom mi pomaže Stojan Župljanin. Namešta krevet, menja posteljinu, čisti sobu i kuhinju. Da nije njega ne bih mogao živeti. Razumeju me i ostali pritvorenici i stražari. Svi su korektni i odnose se prema meni kao nemoćnom drugu i čoveku.
Tolimir je u ovom pismu otkrio i da sluti na sve bliži kraj.
"Sva su mi razmišljanja na carsko nebesko. Možda je to i potrebno da bi se čovek pripremio za odlazak iz ovozemaljskog života u večni. Tebi je čudno i neobično pošto si srednjih životnih godina. Međutim, uvek treba razmišljati o nebeskom, ovo vreme prolazi i dolazi", naveo je Tolimir.

2019 © - Vesti online