Petak 11.06.2010.
12:31
Tanjug

Crna Gora se širi na Kosmet

"Ovo je briga svih nas i nekoliko dana ranije smo primili nekoliko poljoprivrednika kako bi sagledali ovaj problem", rekao je ministar unutrašnjih poslova Vlade u Prištini Bajram Redžepi.

On je potvrdio da na graničnom prelazu sa Crnom Gorom ima pomeranja kamenja u unutrašnjost teritorije Kosmeta i da promena granice još nije utvrđena. 

"Granični prelaz sa Crnom Gorom je još uvek prelaz koji nije fizički obeležen ili demarkiran", rekao je Redžepi i napomenuo da je prošle godine MUP Kosova, preko službenih kanala, tražio od crnogorske strane rešavanje ovog problema i početak procesa obeležavanja granice, ali da nije dobio neki pozitivan odgovor.

List dodaje da crnogorske vlasti "jednostranim ponašanjem, kao što je postavljanje table sa natpisaom 'Crna Gora- Monte Negro-Wellcome', još više otežavaju ovaj proces".

"To je uticalo da mnogi građani Kosova, koji imaju svoje imanje u toj zoni, imaju problema da ga koriste", rekao je Redžepi.

On je naveo da je prošle nedelje poslao pismo ministru unutrašnjih poslova Crne Gore i tražio, da dok ne započne proces obeležavanja, stanovnicima Kosmeta koji imaju zemlju u toj zoni, bude omogućeno da na njoj nesmatano rade.

"Ali, kao i svaki put do sada, nisam dobio odgovor od kompetentnih u Podgorici", rekao je Redžepi i dodao da ovo odlaganje demarkacije, po njegovom mišljenju, donosi i dodatne probleme, kada je u pitanju borba protiv krijumčarenja i organizovanog kriminala.

"Nedefinisanje granične linije onemogućava primenu projekta Evropske Komisije za integrisano upravljanje granicom, koji ima za cilj izgradnju zajedničkih objekata za kontrolu i nadgledanje granice", podvukao je Redžepi.

2024 © - Vesti online