Petak 09.09.2016.
11:56
Vestionline

Stižu nam "Miholjsko leto" i sneg u novembru!

Tanjug
Leto nam ostaje još u gostima

Meteorolog Đorđe Đurić ističe za "Alo" da do kraja sedmice možemo očekivati padavine.

- Do 11. septembra biće promenljivo oblačno, ali i toplo, uz uslove za kišu. Pljuskovi sa grmljavinom biće najčešći u južnim delovima Srbije, na područjima Novog Pazara, Niša, Leskovca, Vranja, Raške i Sjenice. S druge strane, jaka košava će duvati u južnom Banatu, Podunavlju i Pomoravlju. Temperatura će se kretati od 24 stepena na jugu do 30 na severu Zbog obilnih padavina prethodnih dana, u južnoj i zapadnoj Srbiji očekuje se porast vodostaja manjih reka u slivu Ibra, Zapadne i Južne Morave, ali neće biti opasnosti od poplava, jer se do kraja septembra ne očekuju obilnije padavine - objašnjava Đurić.

On ističe da će sredinu ovog meseca obeležiti sunčani periodi i prave letnje temperature, ali da će nas na jesen podsetiti znatno svežije noći.

- Od 12. do 21. septembra, u severnim, a zatim i u ostalim delovima Srbije, očekuje se pretežno sunčano i toplo. Maksimalna dnevna temperatura će ići do 30, ponegde i do 32 stepena. Međutim, tokom tih dana u planinskim predelima biće uslova za kratkotrajne pljuskove. Početkom treće dekade ovog meseca očekuje se prodor nešto svežijeg vazduha i oblačnosti sa kišom i pljuskovima, tako da će poslednje dane septembra obeležiti promenljivo oblačno vreme uz čestu kišu. Temperatura će biti u postepenom padu i kretaće se od 20 do 24 stepena - navodi on.

Prema rečima Branka Bijelića, prognostičara Republičkog hidrometeorološkog zavoda, jesen će u Vojvodini i zapadnoj Srbiji biti malo toplija višegodišnjeg proseka.

- Srednja tromesečna temperatura kretaće se od 11 do 15 stepeni, dok će količina padavina biti u granicama proseka, od 30 do 50, a lokalno i do 60 milimetara u nižim predelima. Oktobar će biti prosečno topao i suv, pri čemu postoje nagoveštaji miholjskog leta, sa temperaturom od 22 do 26 stepeni tokom tog perioda. Srednja oktobarska temperatura za Beograd kretaće se oko 19. podeoka. Novembar će biti za pola stepena ili stepen topliji od višegodišnjeg proseka i prosečno vlažan sa srednjom maksimalnom temperaturom od oko 11 stepeni. Srednji datum za sneg je 22. novembar, ali pošto će biti toplije, verovatno će pasti kasnije - objašnjava Bijelić.

2024 © - Vesti online