Petak 09.09.2016.
09:36
Vestionline

Dodik: Bošnjaci ne moraju da slave Dan RS

Srna
Dodik ne odustaje: Kome smeta ne mora da slavi!

On je istakao da nigde u odluci Ustavnog suda BiH ne piše da je ukinut 9. januar, nego da se traži da se to prilagodi.

- Prilagođavanje je vezano za žalbu Bošnjaka, kako je to u suštini Ustavni sud i rekao, i njihovom neprihvatanju da obežavaju taj praznik. To je nešto što smo razumeli i ne vidimo razloga zašto je neko skočio na tu priču oko referenduma - naveo je Dodik.

On je rekao da je saopštio ambasadorima zapadnih zemalja i Delegaciji EU u BiH da nema odustajanja od referenduma i da im je pojasnio da Ustavni sud BiH svojom odlukom nije ukinuo Dan Republike.

Dodik je istakao da cilj referenduma jeste da građani iznesu svoje mišljenje, kako bi vlasti mogle provesti odluku Ustavnog suda BiH.

Dodik je naveo da nema velikih očekivanja od sednice Ustavnog suda BiH 17. septembra na kojoj će raspravljati o zahtjevu Narodne skupštine Republike Srpske o tome da se preispita odluka Ustavnog suda o 9. januaru.

- Ustavni sud je pokazao da je političko mjesto i da se na njega vrše politički uticaji i da tri stranca u njemu predstavljaju volju međunarodne zajednice koja se kreira u Sarajevu. A dva Bošnjaka u Ustavnom sudu predstavljaju volju predsjedavajućeg Predsedništva BiH i lidera SDA, Bakira Izetbegovića, tako da očekujem da će nastaviti sa trendom donošenja političkih odluka na štetu Srpske. Ništa drugo ne očekujem - istakao je Dodik.

2024 © - Vesti online