Petak 11.06.2010.
11:30
Tanjug

Otvoreno tržište glasova za izbore u Boru

Građani Bora rekli su za dnevni list "Danas" da su gradske ulice u poslednjih nekoliko dana prepune skupih automobila sa uključenim rotacionim svetlima, da se sa svih važnijih lokacija u gradu emituju intenzivne političke propagandne poruke i da su počeli neki neplanirani javni radovi.

Time se, konstatuje beogradski dnevnik, nastavlja praksa "predizbornog cirkusa“, o kakvoj su ranijih meseci svedočili stanovnici Odžaka, Negotina, Aranđelovca, Kosovske Mitrovice.


"Ono što deluje zapanjujuće, a što je potvrdilo više visokih stranačkih funkcionera iz Beograda, jeste preuzimanje nekih metoda koji su korišćeni na američkom Divljem zapadu, u vreme formiranja lokalnih vlasti u zabačenim kaubojskim varošicama", piše "Danas".


Kako je rečeno ovom listu, "strogo nezvanično“, pojedine političke partije plaćaju svojim aktivistima i simpatizerima iz drugih opština da prijave mesto prebivališta u Boru i na izborima glasaju za njih. Partije daju novac aktivistima da prijave mesto boravišta, da ga posle izbora odjave, plus "honorar“.


Sagovornici Danasa tvrde da se ova "kaubojska“ praksa koristila prethodnih meseci i na nekim drugim vanrednim lokalnim izborima širom Srbije.


Kako je ispričao jedan stanovnik Bora "zbog oronulosti, siromaštva i visokog stepena zagađenja, grad ovako okićen stranačkim propagandnim porukama izgleda kao pre Drugog svetskog rata, kada su jedine aktivnosti na ulicama bile vezane za političke promocije“.

2024 © - Vesti online